2022. április 26., 14:26

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró

Az Érsekújvár-Komárom UMR Szlovákiában a 18. olyan városi fejlesztési körzetként jött létre, amely külön uniós támogatásokra jogosult. Ezen régióba a következő, 2027-ig tartó költségvetési időszakban, az UMR-en át 25 millió euró érkezik, ami konkrét tervek megvalósítására lesz felhasználható – mondta el a média képviselőinek a Komáromi Városházán április 26-án megtartott sajtótájékoztatón Klein Ottokár, Érsekújvár és Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az Érsekújvár-Komárom UMR a 18. olyan városi fejlesztési körzetként jött létre, amely külön uniós támogatásokra jogosult

Keszegh Béla különleges eredménynek nevezte az Érsekújvár-Komárom UMR (az územný mestský rozvoj - fenntartható városi fejlesztés elnevezés alapján) létrehozását, amelyhez természetes partnerként csatlakozott Ógyalla város és Bajcs község. E lépésnek az a lényege, hogy egyes térség kiemelt projektjeinek megvalósítására, amelyek jótékonyan hathatnak az adott összefüggő terület fejlődésére és az ott élők életminőségének javulására, jelentős uniós pénzcsomagok érkeznek. Korábban Nyitra megyében csak a megyeszékhely és a környékén levő települések részesültek ilyen többletpénzekben, miközben a déli, magyarlakta térségek kimaradt a támogatásokból.

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A jelentős támogatás kapcsán érintett négy település

A két jelen levő polgármester bízott abban, hogy összefogással az általuk irányított városok is bekerülhetnek az országszerte már támogatott 17 fejlesztési körzet közé. Miután a „húzó városnak“ számító Érsekújvárban előzőleg részletes fejlesztési térképek készültek, illetve a városvezetők több érintett féllel egyeztettek, s a kérvényükhöz érdekvédelmi szervezetek ajánlásait is csatolták, sikert arattak: a 18. városi fejlesztési körzetként létrejött az Érsekújvár-Komárom UMR. „Ha jó projekteket készítünk, akkor összesen 25 millió eurót hívhatunk majd le a megadott feltételek, paraméterek alapján. A már meglevő pályázati lehetőségeken kívül, amelyekből emiatt nem maradunk ki, e nagyszerű lehetőséggel is élni kell“ – hangsúlyozta Keszegh Béla. Hozzátette: tehát a sikerük kulcsa az együttműködésben rejlik, miközben a közös célért a háttérben nagyon sokan dolgoztak.

Azt is megtudtuk: a memorandum elfogadása után ma megalakult a kooperációs tanács, amely a jövő héten határoz a prioritásokról, vagyis kiválasztja a tematikus köröket. A szakmai döntéseket meghozó tanácsba valamennyi érintett fél delegált tagokat, köztük járási elöljárókat, intézményvezetőket, cégigazgatókat...

A 22 oldalas, belépő dokumentumban megszabták a csapásvonalakat, melyek mentén, az uniós elvárásokkal összhangban szükségesek a fejlesztések az adott régióban. Az életminőséget javító, konkrét projektek megvalósítása 2-3 éven belül kezdődhet el.

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A két polgármester a média képviselőinek társaságában

A továbbiakban Keszegh Béla ismertette azokat a területeket, amelyekre Komárom esetében érdemes lenne támogatást igényelni. A sport-rekreáció területén szeretnék befedni a téli stadiont, valamint részben ezen pénzekből felújítani a termálfürdőt és a fedett uszodát. A megújuló városi gazdaság területén bővíteni akarják az egyes kommunális szolgáltatásokkal kapcsolatos gépparkot, ekképp javítva az egész régióbeli életteret, például intenzívebbé tennék a biológiai szúnyogirtást. Az intelligens közlekedés biztosítása érdekében egyebek mellett élni akarnak az okos parkolás lehetőségével, fizetős terminálokat helyeznének el a parkolórendszerekben, és „zöld megoldásokkal“ fejlesztenék a tömegközlekedést. A közbiztonság növelése érdekében bővítenék-javítanák a már meglevő kamerarendszeres megoldásokat. Az intelligens hulladékgazdálkodással kapcsolatos projektekkel pedig főleg arra keresnék a helyes válaszokat, hogy még hatékonyabban miként szelektálható és újrahasznosítható a felgyülemlő sok szemét...

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Klein Ottokár polgármester is "dióhéjban" ismertette az érsekújvári terveket

Klein Ottokár polgármester az elmondottakat az érsekújvári tervek „dióhéjban“ való ismertetésével egészítette ki. Náluk új, modern busz-megállókat építenének, a busz-pályaudvar tetőszerkezetét bezöldítenék, s újszerű technológiákat alkalmaznának, illetve ahhoz vezető kerékpárutakat is építenének.

A tervezett multifunkcionális sportcsarnok alsó szintjén parkolóhelyeket alakítanának ki, amelyeket napközben főleg az ott dolgozók, de később a környéken lakók is használhatnának. Természetesen, a létesítmény nyilvános sporteseményeknek és versenyeknek is helyet adna. Továbbá korszerű SMART-tehnológiákkal akarják tehermentesíteni Érsekújvár központját, illetve kiküszöbölni az egyre elviselhetetlenebbé váló torlódásokat, amit a centrumon át vezető, egyetlen főút megnövekedett forgalma okoz...

Végül elhangzott, hogy az említett támogatást a négy helység között a lakosságszám alapján, arányosan osztanák el, amihez azonban az kell, hogy majd mindenhonnan olyan megfelelő projektek érkezzenek, amelyekkel nem csak egy-egy település, hanem az egész régió gazdagodhat. Ógyalla és Bajcs részéről is igény mutatkozik intelligens busz-pályaudvarok kialakítása, a kommunális szolgáltatások nívójának emelése, a közvilágítás fejlesztése és különféle „zöld megoldások“ iránt.

Már „csak“ jó projektek kellenek, és lehívható a 25 millió euró
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Keszegh Béla polgármester különleges eredménynek nevezte az Érsekújvár-Komárom UMR létrehozását
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.