2021. március 10., 12:20

Már a komáromi kórház patikusai is elkészítik a Covid-fertőzés elleni hatékony gyógyszert

A komáromi Agel-kórház gyógyszerészei képesek sajátkezűleg elkészíteni azt az európai viszonylatban hiánycikknek számító, dexametazont tartalmazó gyógyszert, amely bizonyítottan hatékony a koronavírusos betegek gyógyításában.

Fotó: Agel Rt.

A dexametazon alapú kapszulák csak orvosi recept alapján igényelhetők, s azokból nemcsak a kórházban kezelt, hanem az odahaza lábadozó Covid-19 fertőzötteknek is jut

– tájékoztatott Martina Pavlíková, az Agel Slovakia Rt. szóvivője.

,,A dexametazon jelenleg nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában hiánycikknek számít, ami a koronavírusos megbetegedések számának rohamos növekedése okozott. A szokványos eljárás szerint ajánlatos a súlyos állapotú betegeknek 10 napig 6 mg dexametazont szájon át beadni, ekképp kiegészítve az oxigénkezelésüket“ – mondta el Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórház főgyógyszerésze. Hozzátette: e gyógyszer készítésébe idén januárba kezdtek.

Száz darab kapszula elkészítése hozzávetőleg 30 percig tart. Minden páciens esetében egyénileg eldönthető, hogy éppen 4, 6 vagy 8 mg-os hatóanyagú gyógyszert készítünk-e a szükséges 10, 20 vagy többnapos terápiájához"

– magyarázta a szakember.

A koronavírusos megbetegedésen kívül a dexametazon kedvező hatása további gyulladásos reumatológiai és autoimmun betegségeknél is érvényesül. Azt a rákbetegek esetében a citosztatikumok beadása előtt vagy a rosszindulatú daganatok palliatív kezelése során is alkalmazzák. A bőrgyógyászatban az akut ekcéma, a tüdőgyógyászatban pedig a súlyos lefolyású, heveny asztmás roham kezelése során bizonyul hatékonynak.

Megosztás
Címkék