2020. február 22., 19:18

Malacsült és kisüsti Nagytárkányban - A XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkaversenyen jártunk

A Nagytárkányi Önkormányzat február 22-én 15. alkalommal rendezte meg azt a Nemzetközi Kisüsti Pálinkaversenyt, amely másfél évtizeddel ezelőtt az ország első pálinkaversenyeként került megrendezésre.

Médialapozó

Nevezni idén is egy liter saját pálinkával lehetett reggel 8 óráig. A megmérettetés ezúttal is négy kategóriában zajlott: kisüsti szilva, kisüsti alma, borpárlat. A negyedik kategóriába az egyéb gyümölcspárlatok tartoztak.

Idén rekord számú nevezés érkezett, hiszen 56 versenyző 126 mintával kapcsolódott be a versenybe. Ebből 30 minta szilvapálinka, 14 almapálinka, 26 borpárlat, szőlő, törköly volt, míg a legnépesebb kategóriának az egyéb bizonyult, ahol a körtétől a meggyen át a kökényig, a dióig, az eperig sok minden megtalálható volt.

A versenyre szánt minták Magyarország esetében Borsodból, Bereg megyéből és Abaújból érkeztek, míg a hazaiak szinte az ország minden tájáról.

A zsűriben idén is helyet foglalt a szentgyörgyi Gerbár András, a zsemléri Belopotocký László, a zemplénagárdi Kiss Attila, a sátoraljaújhelyi Fehér József, a tolcsvai Petróczi István, illetve a trencséni Strnád Július, a máriatölgyesi Iveta Gašparová és a hrabóci Juskuv Vladislav. Ők a pálinkarend főmesterének felkérésére érkeztek Nagytárkányba.

A zsűri idén is arany, ezüst és bronz fokozatot osztott ki, és maximálisan 4x5 pontot lehetett szerezni az íz, az aroma, a szín és az összbenyomás alapján. Az arany fokozathoz minimum 18, az ezüsthöz 16,  a bronzhoz pedig legalább 14 pontot kellett elérni.

A szakértők bevallása szerint az elmúlt másfél évtized során hatalmasat változott a pálinkák színvonala, ma már szinte nem létezik értékelhetetlen minta.

Amíg a zsűri dolgozott, a kultúrház nagytermében szólt a különféle műfajú muzsika, egy-két árus is kínálta portékáját, a vendégtelepülések képviselői pedig – kísérőrendezvényként– saját specialitásaikat készítették a szabadban. Az ételeket egy háromtagú hazai zsűri értékelte.

Azok, akik csupán kíváncsiskodóként érkeztek, szintén megkóstolhattak bármit. Vásárolhattak az ételekből és a pálinkákból egyaránt. A községnek többszáz saját vendége is volt, ezek számára a kultúrház kistermében terítettek a szervezők, és többek között az önkormányzati tagok szolgáltak fel. Készült számukra gulyásleves, töltöttkáposzta, malacsült, de voltak kelttészták, sütemények is.

Eljöttek a Tárkányok képviselői, itt volt Gönc, Döge, Zemplénagárd küldöttsége, valamint Salamon és Mándok. Láthatóan mindenki jól szórakozott, hiszen a tavalyi jeges szél helyett idén kellemes tavaszi idő fogadta az ide érkezőket.  
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék