2020. szeptember 10., 20:10

Magyarországi támogatással folytatódik a kultúrház-felújítás Örsújfalun

Az egyre mutatósabb és korszerűbb, Komárom-Örsújfalun található (volt rom)kultúrház felújításáról és a további tervekről tájékoztatta szeptember 10-én a sajtó képviselőit az ÉS?! Polgári Társulás annak apropóján, hogy a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 9 millió forintos támogatást nyújtott a további munkálatokhoz.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Egyre mutatósabb a még felújítás alatt álló (volt rom)kultúrház

Szabó Csilla, az ÉS?! PT rendezője köszöntötte a jelenlevőket, köztük Keszegh Béla polgármestert. Elmondta, az eddigi munkálatokról és a további lehetőségeikről szóló beszámolójukon kívül bejelentik az Adj egy ötöst, ÉS?! mi befejezzük szlogennel fémjelzett kampányuk elindítását. Szabó elöljáróban felidézte, társulásuk Komárom várostól 25 évre bérbe kapta a korábban "romkultúrházként" emlegetett épületet, amely közel 120 éves múlttal rendelkezik. Annak felújítási munkálatait tavaly szeptemberben, az engedélyezési eljárás után kezdték el.

Magyarországi támogatással folytatódik a kultúrház-felújítás Örsújfalun
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
Várady Kornélia és Szabó Csilla az eddigi munkálatok és költségek ismertetése közben.

„Eddig ilyen látható eredményre jutottunk. Mindenképpen fontosnak tartjuk tájékoztatni az embereket arról, hogy milyen összegből gazdálkodtunk, milyen forrásokból, s ezen források mire voltak elegendőek“ - szögezte le.

A kampány részleteit Várady Kornélia, a PT elnöke ismertette. Megtudtuk, transzparens számlájukat 2019.februrár 13-án nyitották, s azon 2020. szeptember 6-ig a következőképpen gyűlt össze a pénz: 1 220.- euró a saját programjaik bevételéből, 480.- euró amatőr csoportok adományaiból, 7 900.- euró magánszemélyek adományaiból, 1 862,77.- euró pedig a 2019-ben befizetett adók 2 százalékos visszatérítéséből. Mindezt a pénzt az alábbi célokra fordították: 850,- eurót a dokumentáció elkészítésére, 4 524.- eurót az azbeszt levételére és elszállítására, 2 840.- eurót a tetőszerkezet leszedésére és elszállítására, valamint 3 129,77.- eurót a termek szigeteléséhez és kifestéséhez szükséges alapanyag megvásárlására.

Ezenkívül a Szabó Csilla és Molnár Marián városi képviselő által felajánlott 10-10 ezer euróból valósult meg a tető befedése és az esőcsatorna elkészítése. Továbbá a Belatti Kft. 18 ezer eurós adományaként készült el a tetőszerkezet, ami a Komárom Város vagyonát gyarapítja, az ÉS PT ugyanis ajándékozási szerződést kötött az önkormányzattal, így az elkészült tetőzet a város vagyonát képezi.

 Magyarországi támogatással folytatódik a kultúrház-felújítás Örsújfalun
Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás

A PT munkatársai örömmel újságolták, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától pályázat útján 9 millió forintot, vagyis közel 26 ezer eurót nyertek az épület belső tereinek rendbehozatalára, amiért nagyon hálásak. Céljuk az, hogy november végéig használható állapotba kerüljön a kultúrház, ahol már helyet szeretnének adni az adventi programoknak. Ennek érdekében nagyon sok munkát a társulás tagjai maguk végeznek el, így pénzt is megtakarítanak. „ Felvállaltuk ezt a küldetést, és örömmel dolgozunk a kultúrházban“ - hangsúlyozták.

A magyarországi támogatásból kerül majd sor a nagyterem kifestésére és a villanyhálózat bővítésére is, de ebből fedezik majd a szükséges villanyszerelési munkákat, illetve a mosdók kialakítását, a nyílászárók cseréjét és a burkolatokat is.

Ezen összegből azonban nem telik a külső burkolásra, valamint a belső terekben néhány berendezési elem, így nagyméretű szekrények és egy mobil pódium megvásárlására. Ezért indították az Adj egy ötöst, ÉS?! mi befejezzük elnevezésű kampányukat. „Mint ahogy eddig is, ezután is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy célunkat elérjük. Kérünk minden segíteni akaró, bennünket ismerő, vagy nem ismerő embert, adjon egy ötöst, és mi befejezzük. Az adományokat egy transzparens számlán tudjuk fogadni, melyen bárki továbbra is követheti, mennyi pénzt kaptunk és azt, mire fordítottuk. A számlaszámunk: SK72 0900 0000 0051 5443 2431“ - hangzott el.

Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás

E kampánnyal kérnek segítséget annak a folyamatnak a befejező lépéseihez, amelynek eredménye egy működő közösségi tér lesz: „ Célunk egy olyan több funkciós közösségi ház (...), amely felújított tereiben otthont ad majd kulturális programoknak, próbafolyamatoknak, s játszóhelyként is szolgál majd az ÉS?! Színház és más kamara jellegű színházi kezdeményezések számára. De ahogy eddig, úgy ezt követően is közösségi térként fog működni, lehetőséget adva családi rendezvények és egyéb kezdeményezések megvalósítására“.

A közös terepszemle során azt is megmutatták: mindehhez megfelelően felszerelt konyhával és konyhai eszközökkel is rendelkeznek.

Az ÉS?! 25 évvel ezelőtt alakult, mint amatőr színjátszó csoport, majd a tagjai 2006-ban hozták létre az ÉS Polgári Társulást, miután tudatosították, hogy a tevékenységük már nem csak színjátszásból áll. Egyébként Örsújfalun az amatőr színjátszás komoly múlttal rendelkezik. A helyi lakosok elbeszélései szerint ott a két világháború között is volt színjátszó csoport, s ez a tendencia folytatódott a II. világháború után, a múlt század 50-es éveitől kezdődően. Volt olyan időszak, amikor négy csoport is működött a településen. A 70-es évekre azonban már csak a Csemadok és a kultúrház közös csoportja maradt meg a faluban.

Kép forrása: ÉS?! Polgári Társulás
+10 kép a galériában
Megosztás