2022. november 1., 18:37

Magyarországi forrásból újult meg a vásárúti Páduai Szent Antal római katolikus templom

Vásárútnak egykoron fatemploma volt, ezt azonban a középkorban egy árvíz elmosta. Csak jóval később építettek kőtemplomot, amelyet 1672-ben szenteltek fel Páduai Szent Antal tiszteletére, ez azonban 1754-ben tűzvész martalékává vált. 

Magyar támogatás is kellett
A megújult vásrúti katolikus templom
Fotó: Lacza Gergely

1757-ben Batthyány József gróf – későbbi esztergomi bíboros érsek – a templom újjáépítését szorgalmazta, felépítésének költségeit nagyrészt maga állta. Miután a templom elkészült, pozsonyi prépostként ő szentelte fel, ismét csak Szent Antal tiszteletére. 1906-ban az épületet megnagyobbították, és kereszthajóval, valamint két oldalhajóval látták el. Azóta csupán kisebb felújításokat élt meg a templom, és idén újra szükségessé vált néhány javítás. A több hónapos megfeszített munkának meglett az eredménye. Mede Károly atyát, Vásárút plébánosát kérdeztük a  munkálatokról.

Sokat iparkodott
Mede Károly atya, vásárúti plébános
Fotó:  Lacza Gergely

Miért volt szükség a  felújításra?

A  templom külső oldala legutóbb 1960-ban kapott brizolit vakolatot, ennyi idő elteltével a  száraz falak alulról fokozatosan elkezdtek nedvesedni, ami több problémát is okozott, nem beszélve arról, hogy az állandóan nedves falak az épület biztonságát is veszélyeztetik, és a  helyi klíma is megváltozik. Tudtuk, hogy a  magyar kormány templomfelújítási programja a  határon túli magyarlakta településekre is kiterjed, így 2020-ban mi is szerencsét próbáltunk. A községi hivatal az egyházközséggel közösen nyújtotta be a  pályázatot. Megírtunk egy komoly indoklást, csatoltuk hozzá a templom tervrajzát és felvázoltuk elképzeléseinket. A Bethlen Gábor Alap segítségével a maximálisan igényelhető összeget, 15 millió forintot (41 662 euró) pályáztunk meg, amelyet 2021 őszén sikerrel elnyertünk. Minden munkafázisra versenypályázatot kellett kiírnunk.

Időben megjött
Magyarország jelentős támogatást nyújtott
Fotó:  Lacza Gergely

Konkrétan milyen felújítási munkálatok zajlottak?

Mivel az épület alsó része beázott, először el kellett távolítani a  nedvességet, nagyjából 180 cm magasságban leszedték a  vakolatot, majd rendbetették a  falakat és leszigetelték. A  szigetelést és az injektálást egy dunaszerdahelyi kft. végezte. Ez a  munkafolyamat nagyjából februártól április végéig tartott, május 6-án fejezték be az utolsó simításokat. A  munka következő fázisát azonban csak a  falak teljes megszáradása után lehetett elkezdeni, így májustól júliusig várnunk kellett. Augusztus folyamán megkezdték a  külső festést. Az egész templom épületét újrafestették, még a  tornyot is, a  kijavított alsó szakaszt azonban egy speciális festékkel kellett bevonni, amely nagyban taszítja a  nedvességet, így megvan az esély arra, hogy jó ideig nem lesz probléma a  falak átázása. A  festés egy részét is a  magyarországi pénzből finanszíroztuk, itt azonban már igénybe kellett vennünk a  községi hivatal, a  vásárúti szövetkezet és a  hívek segítségét is, mivel a  speciális festék, amelyet az alsó résznél használtak, nem volt éppen olcsó. A  komplett felújítás augusztus végére lett kész. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a  segítségét, aki kivette a részét a munkából és aki adományával hozzájárult ahhoz, hogy időben be tudjuk fejezni a felújítást. Itt elsősorban a polgármesterre, a községi hivatalra, a pályázatíróra, a szövetkezetre és a hívekre gondolok, de természetesen köszönet illeti Magyarország Kormányát, a Bethlen Gábor Alapot, a  felújításban részt vett cégeket és munkásokat, továbbá mindenkit, aki támogatta ezt a  dolgot.

Magánvállalkozók is közreműködtek
A templom bejárati része
Fotó:  Lacza Gergely

A  templom külső falának színvilága kissé megváltozott. A  színek kiválasztásánál egyeztetni kellett az egyházzal, esetleg a  műemlékvédőkkel?

Az állam általában lemond arról, hogy egy templomot műemlékké minősítsen, mivel akkor a finanszírozásáról is gondoskodnia kellene. A vásárúti templom sem műemlék, így sem az államnak, sem a műemlékvédőknek, de még az egyháznak sincs beleszólása abba, hogy milyen színűnek kell lennie az épületnek. A  polgármester úrral olyan árnyalatokat választottunk ki, amelyek – úgy gondolom – hagyományhűek, megnyugvást sugallnak, nem kirívóak, illenek az épülethez és illeszkednek a  terepviszonyokhoz is. A  hívek is pozitívan álltak hozzá a  felújításhoz és a  színválasztáshoz.

A  felújítás folyamán minden olyan munkafázist sikerült befejezni, amit elterveztek?

Lényegében igen, már csak a  belső rész festése hiányzik azon a  részen, ahol a  beázott falak voltak, de ezt az elmaradást a  következő években, az anyagi lehetőségekhez mérten, szeretnék folytatni, illetve befejezni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.