2021. május 28., 09:01

Magyarok Kenyere – Osztják a lisztet Szepsi és Rozsnyó környékén

A napokban osztják szét a Magyarok Kenyere jótékonysági program során összegyűjtött búzából készült lisztet Szepsi és Rozsnyó környékén.

Magyarok kenyere 2021 - Kassa-környéki járás - búza, liszt
Médialapozó
Fotó: Szalay Gábor

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét magyarországi és a határon túl élő rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák. A felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A Felvidéken a búza összegyűjtését a Falugazdász program vállalta fel, az egyes falugazdászok az aratás után felkeresték a régióikban tevékenykedő gazdákat.

Gergely László, a Kassa-környéki járásért felelős falugazdász elmondta, az ő körzetében a tavalyi aratás után összesen 2800 kg búzát adományozott 35 gazda, őstermelő, cég vagy szövetkezet. Általában 1-2 zsák, vagyis 50-100 kg búzát adományoztak, de volt olyan is, aki 200 kg-t adott. A falugazdász megjegyezte, a koronavírus-járvány miatt az idén minden elhúzódott, de a napokban már sikerül szétosztani a gútai malomban megőrölt, közel másfél tonna lisztet.

Magyarok kenyere 2021 - Kassa-környéki járás - búza, liszt
Fotó:  Szalay Gábor

A lisztet magyarlakta községekbe, magyar szervezetekhez, intézményekhez juttatják el, főleg iskolákba, óvodákba, nyugdíjasotthonokba. Vittek belőle Szádudvarnokra, Zsarnóra, Péderbe, Somodiba, Szepsibe, Makrancra, Buzitára, Debrődre és Jászóújfaluba, tervben van még Alsólánc, Szeszta, Jánok és Kassa.

„Ez éven arra is lehetőséget kaptunk, hogy rászoruló családoknak is osszunk adományozzunk. Van még egy kis liszt raktáron, ha valaki javasol ilyen családot, még tudunk adni” – mondta Gergely László. „Én a múlt éven kapcsolódtam be először ebbe a kezdeményezésbe. Akkor sokan kérdezték, mi is ez. Az idén már nem kellett magyarázni. A gazdák szívesen adtak, s az adományaik visszakerültek a régióba, a liszt pedig jó helyre kerül, oda, ahol szükség van rá” – tette hozzá.

Burkus Imre, a Rozsnyói és a Nagyrőcei járásért felelős falugazdász arról tájékoztatott, az ő körzetében 30 gazda összesen 2090 kg búzát adományozott, amiből 1540 kg liszt lett. Ezt ezen a héten és a jövő héten osztják szét a Rozsnyói és a Nagyrőcei járás városaiban, falvaiban, kapnak belőle iskolák, de idősotthon és segélyszervezet is. A lisztből került vagy kerül a következő napokban Tornaljára, Pelsőcre, Kecsőbe, Szalócra, Szilicére, Rozsnyóra, Kőrösbe, Barkára, Várhosszúrétre, Szádalmásra és Tornagörgőre.

Magyarok kenyere 2021 - Kassa-környéki járás - búza, liszt
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!