2020. június 2., 21:36

Magyar szülők is növelik a „szlovák“ óvodások létszámát

Bár május 31-én lezárult a jövendő óvodások beíratásának határideje, ám a még szabad férőhelyekkel rendelkező intézmények - a járványhelyzet miatt - a nyár folyamán is fogadják az újabb jelentkezőket. Komárom után Gútán, Naszvadon és Ógyallán érdeklődtünk az előzetes beíratási adatokról.

Médialapozó
Fotó: Tündérkert Óvoda
Szunyogh Zsuzsa-koncert a gútai Tündérkert Óvodában

„Gútán 1-1 magyar és szlovák óvoda működik, s mindkét intézmény kihelyezett csoportokkal is rendelkezik. A magyar Tündérkert Óvoda Brünni téri központi épületében 4, az Erdei utcában működő részlegen pedig további 3 csoport van. Ezen intézménybe a hivatalos határidőig összesen 35 kicsit írattak be a szüleik. Mivel ősszel onnan 55-en mennek alapiskolába, ezért még 20 szabad férőhely betöltetlen. A rendkívüli járványhelyzet idején sokan kihasználták az online beíratás lehetőségét, ám akik ezt nem tették meg, azoknak a csemetéit egész nyáron várják az óvónők. Az óvodáink eddig minden évben maximális létszámmal üzemeltek, és valószínűleg szeptemberig betöltődnek a még üres helyek“ - tájékoztatta portálunkat Takács Imre, a Gútai Tanügyi Hivatal vezetője.

A helyi szlovák óvoda főépületében négy, a kihelyezett részlegén 1 osztály működik.

„A szlovák óvodába 42 gyereket írattak be, s ez több, mint az önkormányzat fennhatósága alatt üzemelő magyar óvodában. Ott még 2 szabad hely van. Már a testületi ülésen is többen kifogásolták azt, hogy egyes magyar szülők inkább szlovák oktatási intézményekbe íratják be az utódaikat, ám a döntésükbe sem a képviselők, sem pedig az intézményvezetők nem szólhatnak bele“ - magyarázta Takács Imre.

Hozzáfűzte: mindkét óvoda megfelelő személyi és műszaki feltételekkel, felszereltséggel rendelkezik, a többi már a szülőkön múlik. Az említett adatokat némileg módosítja a tény, hogy a „legmagyarabb városban“ magyar egyházi óvodába is várják a nebulókat.

„Május 31-ig nálunk 10 gyermek óvodai beíratását kérték a szülők. Mivel az új tanévet már a magyar kormány támogatásával felújított épületkomplexumban szeretnénk kezdeni, annak befogadóképessége remélhetőleg lehetővé teszi valamennyi kicsi óvodai felvételét. Egyelőre minden érintett fél bízik a régi-új helyen történő tanévkezdésben, de a járvány miatt bármi előfordulhat. Jelenleg 2 csoportban 38 óvodásunk van, s közülük 8-an ballagnak el“ - nyilatkozta Decsi Katalin, a gútai Nagyboldogasszony Iskolaközpont igazgatója.

Mindebből kitűnik, hogy május végéig összesen 45 gútai apróságnak magyar, 42-nek pedig szlovák csoportot választottak a törvényes képviselőik.

„Naszvadon egy-egy óvoda található a Sládkovič és a Hurban utcában. Az előbbiben 2 szlovák és 1 magyar, az utóbbiban pedig 1-1 magyar és szlovák csoport van. A Sládkovič utcai Nefelejcs Óvoda szlovák csoportjaiba eddig 22 gyermeket, magyar csoportjába pedig csak 3 kicsit írattak be. A túljelentkezés miatt valószínűleg 2 szlovák jelentkezőt majd nem tudnak elhelyezni“ - tudtuk meg Molnár Zoltántól, Naszvad polgármesterétől.

Majd így folytatta: a Hurban utcai óvoda szlovák csoportjába 7, magyar csoportjába pedig 5 gyermeket írattak be, s a túljelentkezés miatt oda sem tudnak majd 2 szlovák csoportba jelentkezőt felvenni.

Naszvadon tehát összesen 29 lurkót szlovák, 8 kicsit pedig magyar oviba írattak be a szüleik.

„Megjegyezném, hogy idén is több magyar szülő szlovák csoportba íratta be a gyerekét. Ekképp akarják megtaníttatni velük az államnyelvet, és vélhetően ők onnan majd szlovák alapiskolába kerülnek. Néha olyanok is akadnak, akik a szlovák nyelvű alapozás után fontolóra veszik, hogy magyar vagy szlovák tannyelvű alapiskolát válasszanak-e a gyermeküknek. Régebben külön óvodai osztályt nyitottunk a hátrányos helyzetű gyerekek számára, de ez a kezdeményezésünk nem vált be. Főleg azért nem, mert a többnyire roma kicsik csak az ebédig maradtak az oviban, majd miután azt megették, hazavitték őket a szüleik” - szólt a további részletekről.

Azt is elárulta: ha hatályos lesz a tervezett jogszabály, hogy minden 5. életévét betöltött gyerek köteles lesz óvodába járni, akkor Naszvad városvezetése is újabb gondokkal szembesül, kevésnek bizonyul majd a férőhelyek jelenlegi száma.

„Egyrészt a roma szülőket nagyon nehéz rábírni arra, hogy a délutáni foglalkozásokra is az óvodában hagyják a gyermekeiket. Másrészt a többi szülő korábban is tiltakozott a nehezen beilleszkedő roma gyerekek miatt, s igyekeztek inkább nagyszülőknél elhelyezni a csemetéiket. Az eredeti terv szerint az óvodalátogatásra vonatkozó kötelezettség már 2021. január 1-én életbe lépett volna, de miután a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége (ZMOS) is élesen bírálta e tervet, annak megvalósítását két évvel elhalasztanák. Nálunk, ahogy sok más településen, annak kapcsán majd kapacitásbeli gondok is felmerülhetnek. A ZMOS tanácsának tagjaként tudom, hogy hozzávetőleg 900 hazai községben egyáltalán nincs óvoda, tehát nincs mit bővíteniük. Mi még aránylag jobb helyzetben vagyunk. A Hurban utcai óvodánk épületéhez hozzáépíthető lenne egy új rész, ám a vonatkozó korábbi pályázat nem bizonyult sikeresnek. A Nefelejcs Óvoda korszerűsítése közel fél millió eurós uniós támogatásból már 2018-ban megvalósult“ - mondta el végül Naszvad első embere.

Deme László, az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda igazgatója portálunknak korábban arról számolt be, hogy bár több szülőtől már megkapta a gyermeke óvodai beíratásával kapcsolatos kérelmét, de sokan jelezték, hogy csak az intézmény újranyitása után adják le a kérvényeiket. 

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék