2020. május 20., 09:40

Magyar könyveket kapott az ekecsi szociális otthon

A köbölkúti székhelyű Helios Spes Polgári Társulás több doboz könyvet adományozott a ekecsi Gyermekek és Felnőttek Szociális Otthonának a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából.

Árvai Tamás és Árvai Renáta a Helios Spes létrehozói és működtetői még a járvány kitörése előtt könyv- és játékadományokat kaptak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól.

Renáta elmondta, a koronavírus-járvány miatt csak most tudták megkezdeni a megszámlálhatatlan mennyiségű könyv és játékok felkínálását, szétosztását.

Mivel az ekecsi otthon vezetőivel napi kapcsolatban vagyunk, beszélgetve kiderült, bentlakók nagyon szeretik a könyveket, de csak szlovák nyelvű könyveik vannak. Ezek után már nem volt kérdés, hová kerüljenek a könyvek”

– mondta az adományozásról Reni.

A könyvek között vannak óvodáskorúaknak valók, oktató- és tankönyvek, ismeretterjesztő könyvek. Így az otthon minden lakójának jut könyv a gyerekektől a felnőttekig.

Az Árvai házaspár egyébként kétszer egy évben rendszeresen találkozik az otthon lakóival a karácsonyi diszkó és egy nyári vendéglátás keretén belül. A nevelők arról számoltak be, hogy a találkozók mindannyiszor boldoggá teszi a lakókat – a süket hall, a néma beszél, a rokkant táncol, annyira jókedvre tudják őket hangolni.

Csémi Andrea az ekecsi szociális otthon szocioterápia osztályának vezetője elmondta, a lakók megörültek a könyveknek, mindenki megtalálta a neki valót.

„Mivel valóban nagyon sok könyvről van szó, körvonalazódik a terv, miszerint elkészítjük a könyvek jegyzékét, majd feltöltjük a könyvekkel kis könyvtárunkat, ami így sokkal gazdagabb lesz.

Ezeket a könyveket aztán nemcsak a klienseink és az alkalmazottak kölcsönözhetnék ki, hanem a hozzánk a közösségből belátogató gyerekek, illetve felnőttek is” – fejtette ki az osztályvezető.

Árvai Renáta az elmondottakhoz hozzátette, a szeretetszolgálattól kapott 15 karton játék még megvan. Jelentkezhetnek érte azok a magyar intézmények és szervezetek, akik ezt kérik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.