lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. február 22., 17:03

Magyar hegymászókat sodort el a lavina a Magas-Tátrában

Pénteken dél körül elsodort a lavina egy csapat magyar hegymászót a Kis-Tar-pataki-völgyben (Malá studená dolina), a Pfinn-kilátó alatt. A rendelkezésre álló információk szerint egy személyt teljesen betemetett a hó.

pfinn-kilato-tatra.jpg

A hegyimentő-szolgálat (HZS) weboldalán található közlemény szerint a Magas-Tátrában nagyon rosszak voltak az időjárási körülmények, havazott és erős szél fújt. A hegyi mentők motoros szánokon jutottak a völgybe, innen gyalog folytatták az útjukat. Közben a hegymászók megtalálták a betemetett társukat, kiásták őt a hóból, és mivel nem mutatott életjeleket, megkezdték az újraélesztését.

A sérült hegymászót a hegyi mentők segítségével a Téry-menedékházba vitték, ahol folytatták az életmentést. „Az orvossal való konzultációt követően az újraélesztést mintegy másfél óra után abbahagyták. A következő órákban döntenek a hegyi mentők további eljárásáról” – olvasható a weboldalon.

A 48 éves hegymászó holttestét a hegyi mentőknek a kedvezőtlen időjárási körülmények, főleg a viharos széllökések ellenére sikerült szánkók és kötelek segítségével Ótátrafüredre szállítaniuk, ahol aztán átadták a rendőrségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.