2021. augusztus 22., 20:00

Magyar és református – Új óvoda nyílik Királyhelmecen

Sok bodrogközi kisgyermekes magyar szülőnek nagy öröm, hogy szeptemberben megnyithatja kapuit az Édenkert Bölcsőde és Óvoda, a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának köszönhetően felépülő 24 felvidéki intézmény egyikeként.

királyhelmeci óvoda
Fotó: Molnár Gabriella

Üzemeltetője, a Királyhelmeci Református Egyházközség reményteljesen tekint a tanévkezdésre. Még az épület tavaszi befejezési munkálataival párhuzamosan nyújtották be kérelmüket a minisztériumba az óvoda állami oktatási hálózatba való besorolása érdekében.

A nyár folyamán meg is kapták a megnyitását engedélyező okiratot. Az intézmény igazgatónőjét, Jakab Krisztina óvónőt a második alkalommal megrendezettvnyílt napon kértük arra, hogy meséljen a jelenleg is zajló gyermekcsalogató foglalkozásaikról.

királyhelmeci óvoda
Fotó:  Molnár Gabriella

– Július végén tartottuk meg első nyílt napunkat, korosztálytól, felekezeti hovatartozástól függetlenül, mindenkit nagy szeretettel vártunk. Akkor az intézményhez tartozó játszótéren tartottunk báb-előadást. Bemutatkoztak óvodapedagógusaink, a szülők kérdéseit pedig sorra megválaszoltuk. A rendelkezések szerint nálunk 20 gyermek alkothat egy csoportot.

Óvodánkban két csoporttal számolhatunk. Nagy öröm számunkra, hogy az egyik már megalakulhatott, éppen az első nyílt napon jelen lévő, illetve időközben is érdeklődést mutató szülők gyermekeiből. Reméljük, a másik csoport is létre jöhet a nyár végéig. Második nyílt napunkra egy, a gyerekek finommotorikáját fejlesztő, egyszerű foglalkozást választottunk.

"Mi, óvónők előre meggyúrtuk a sógyurma masszáját, amiből dolgoztunk. A gyerekek elnyújtották a „tésztát“, különböző formákkal kiszaggatták, majd vízfestékkel, kedvük szerint kiszínezték azokat. Egyesek a játszóteret is birtokukba vették. Természetesen, voltak olyan szülők, akik számára még minden új volt az intézményben, mert először jártak itt. Az igazgatónő készségesen végigvezette őket az épületben, megmutatta nekik az óvódások két külön tantermét a szomszédos pihenőhelyiségekkel, egy folyosóval odébb pedig a bölcsődések termét, előterében a hozzá tartozó pelenkázó pulttal és szintén pihenőhelyiséggel. A nyílt napon jelen volt a gyerekek leendő étkeztetéséért felelős Andrea néni is, aki uzsonnával, almalével kedveskedve ismerkedett a kicsikkel. Minden tanteremből közvetlenül kiléphetünk a füves, tág udvarra. Egy külön helyiségben az igény szerinti fejlesztő foglalkozásokat tudják majd megtartani, például szlovák és angol nyelvórákat, valamint logopédiai foglalkozásokat.

királyhelmeci óvoda
Fotó:  Molnár Gabriella

Molnár István református lelkész lapunknak elmondta, a jelentkező gyermekek számától függ, egy vagy két osztállyal nyílik-e meg szeptember 1-jén az Édenkert. A bölcsőde működését Kassa megye szociális osztálya engedélyezi. A jóváhagyási eljárás folyamatban van. Arra törekszenek, hogy lehetőség szerint a bölcsőde az óvodával azonos időben fogadhassa a kisgyerekeket. Ha csúszás is lesz a nyitási időpontban, annyi bizonyos, hogy az ősz folyamán a bölcsőde is megkezdi működését. Már most látják az óvodába eddig beíratott gyerekek összetételéről, hogy egy nagyon jó kis csapat fog összeállni a 3-5 évesekből. Pozitív értelemben nagyon vegyes a társaság. Van gyerek, akit szlovák óvodából hoznak hozzájuk, van, akit egy év magyar óvoda után. Volt szülő, aki bevallotta, hogy ha nem lenne ez a lehetőség, nagy valószínűséggel szlovák óvodába íratná a gyermekét.

Ahogy néhány szülő megfogalmazta, számukra a keresztény szellemiség felülírja az oktatási nyelvet. Molnár István lelkész szerint sokan feltették a kérdést, vajon kellett-e egyáltalán új óvodát építeni a Bodrogközbe, amikor a demográfiai adatok csökkenő szaporulatról árulkodnak. A kétkedőknek el szokta mondani, hogy ez a tény nem feltétlen indokolná az új óvoda létét. De alapul véve az elmúlt pár év szomorú tendenciáját, miszerint a  Bodrogközben is egyre több magyar szülő adja szlovák oktatási intézménybe gyermekét, értelmet nyer a magyar óvoda megalapítása.

A református egyházközség tudatosan vállalta, hogy a meglévő önkormányzati óvodák mellett egy másik lehetőséget is biztosít a szülők számára. Ha a Bodrogköz nemzetiségi összetételét nézzük, túlnyomó részben magyarok lakta régióról beszélünk, Királyhelmecen és környékén elvétve hallani szlovák szót. Ellenben, ha az iskolai beíratások adatait vesszük górcső alá, lehangolóan tapasztaljuk, hogy a magyar iskolákba járó diákok vannak kisebbségben. Az Édenkert vezetése mindent megtesz azért, hogy az elkövetkező években ez a folyamat pozitív irányba mozduljon el.

királyhelmeci óvoda
Fotó:  Molnár Gabriella

A királyhelmeci Horváth Melinda pedagógus hároméves kisfiával jött a nyílt napra. Reformátusként örömmel vette az új óvoda hírét. A férjével együtt a korszerű nevelés mellett nagyon fontosnak tartja a keresztyén szellemiséget, melynek alapjait igyekeznek szülőként beépíteni a család mindennapjaiba és átadni gyermekeiknek. Kilencéves lánya példáján is látja a kis közösségi iskolában való nevelés előnyeit. Tapasztalja, hogy a bibliaismereti órák ereje segíti identitástudatának fejlődését, megerősíti Istenben való hitét. Kisfia esetében áldásként tekint a helyben adott keresztyén szellemiségű óvodára. Gyakorló pedagógusként pedig külön értékeli, hogy az óvodapedagógusok maguk is hiteles személyiségek. Magyar szülőkként Horváthéknak soha nem volt kérdéses gyermekeik oktatási nyelve, mindig is természetesnek tekintették a magyart. Az anyanyelven való ismeretszerzés az egészséges személyiségfejlődés szempontjából nagyon fontos. Szülőként soha nem lenne képes ettől a csodától megfosztani gyermekét. 

Egy másik szülő bevallotta, hogy magyarként szlovák óvodába készült beíratni hároméves gyermekét. Amikor tudomást szerzett arról, hogy ebben az óvodában a hagyományos értelemben vett nevelésen túl a gyerekek erkölcsi tartást, útravalót is kapnak, változtatott szándékán. Gyakorló katolikusként örül, hogy gyermeke egy ilyen értékes közösségben cseperedhet.

királyhelmeci óvoda
Fotó:  Molnár Gabriella

Augusztus 21-én tartottak még egy nyári ismerkedős gyermekfoglalkozást. A már beíratott gyerekek szüleit pedig szülőértekezletre várják aznap délután. Augusztus 29-én délelőtt istentisztelettel egybekötött ünnepélyes tanévnyitóra kerül sor. Egyházi részről az intézményt rendeltetésének szeptember 7-én délelőtt, hálaadó istentisztelet keretében adják át.

Megjelent a Magyar7 2021/33.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!