2019. március 18., 15:20

Magyar ellenállás Nagyszarván

A csallóközi Nagyszarván vasárnap délután tartották a márciusi forradalomra való megemlékezést. A település neve egyre ismertebb, Felvidék-szerte és Magyarországon is emlegetik a falut, amely nem engedett a nyomásnak, s nem volt hajlandó szlovák iskolát nyitni.

nagyszarvai március15-i megemlékezés
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Búss Attila

Ezen előzmények hangulata érződött az egész délután folyamán. Több fiatalt is látni lehetett, akik nem helyi lakosok voltak. Mint megtudtuk, ők azért érkeztek, hogy támogatásukról biztosítsák a helyieket. Ahogy fogalmaztak,

a nagyszarvaiak küzdelme nem hiábavaló, s rengetegen követik az itt zajló eseményeket.

Fotó:  Búss Attila

Miután véget ért a kultúrházban a nemzeti érzelmekben gazdag kultúrműsor, a résztvevők először átvonultak a honfoglalási emlékműhöz. Itt Kovács Koppány énekes-zenész tartott ünnepi beszédet, aki úgy fogalmazott,

honfoglalás zajlik tájainkon.

Fotó:  Búss Attila

Nagyszarván is csaták tömkelege zajlott az utóbbi egy évben, folyamatosak a támadások a többségi nemzet és a sajtó részéről. Ez

a falu azonban megmutatta ország-világnak, hogy a hatalom arroganciája ellenére nem hajlik a gerince.

Fotó:  Búss Attila

A közösség egységét jól mutatja az önkormányzati választások eredménye, s a képviselők állják is a sarat a hatalommal szemben. Mint a hős egri védők, bátorságukkal, kitartásukkal és furfangjukkal a nagyszarvaiak is megvédik saját földjüket.

Fotó:  Búss Attila

Kovács Koppány kiemelte, nem a politikusoktól kell várni a megoldást. Akár holnap

összeborulhatna Bugár Béla Menyhárt Józseffel, nem mentesítene minket a mindennapok küzdelmeitől,

a kisebb csatáktól, amelyeket meg kell vívnunk. Összefogással, élettel teli helyi közösséggel, fiatalos lendülettel bármilyen kormánnyal szembe lehet szállni.

Fotó:  Búss Attila

A résztvevők végül együtt átmentek a helyi temetőbe, hogy megkoszorúzzák Krascsenits Ignác honvéd főhadnagy sírját. Együtt vonult a falu apraja-nagyja a szélben táncoló magyar zászló alatt, jelezve, a község erős és nem fog engedni a megfélemlítésnek.

nagyszarvai március15-i megemlékezés
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.