cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 26., 19:01

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Ulman István fafaragó

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Ulman István várhosszúréti fafaragó népi iparművész, a népművészet mestere a népművészet és a fafaragás területén folytatott értékmentő és közösségépítő tevékenysége elismeréseként.

2022-04-26 - Ulman István, fafaragó, kitüntetés, Magyar Arany Érdemkereszt
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

A kitüntetést Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja adta át. „Amikor valaki már fiatalon megtalálja azt az érzést, hogy mi, magyarok összetartozunk, igazán megérinti a nemzeti összetartozás érzése, aztán megtalálja azt a szerepet, amiben ő a magyar kultúrához olyat tud hozzátenni, amihez istenadta tehetséggel rendelkezik, majd képes mindezt átadni, mindenhol ilyen minőségi nyomokat hagy maga után, az egyszerűen lenyűgöző” – fogalmazott a főkonzul.

2022-04-26 - Ulman István, fafaragó, kitüntetés, Magyar Arany Érdemkereszt
Fotó:  Fábián Gergely

Ulman István hangsúlyozta, ez egy hatalmas elismerés, ami azt mutatja, hogy Magyarország odafigyel az elszakított területek magyarságára is, azokra, akik tesznek a megmaradásért, a magyarságért. Ugyanakkor hangsúlyozta, úgy érzi, a kitüntetés nem csak az övé. Mint mondta, sok kézműves szeret egyedül dolgozni, de ő mindig ragaszkodott a közösséghez, azt próbált kialakítani.

„Ezt a közösséget tudtuk tovább építeni alkotótársammal, Baffy Lajossal, Nagy Gyurival, aki a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke lett – és bár a Kézműves házat együtt építettük, de a lelket ő lehelte bele óriási munkával –, Badin Ádámmal, aki 25 éve megalapította a Meseszínházat vagy újabban Slíž Róberttel, aki hazatért édesanyja szülőfalujába és fiatal kora ellenére már most a Kárpát-medence egyik legjobb harangöntője” – fejtette ki a díjazott.

2022-04-26 - Ulman István, fafaragó, kitüntetés, Magyar Arany Érdemkereszt
Fotó:  Fábián Gergely

Mint mondta, e közeg nélkül ő sem érhette volna el mindazt, amit ezekkel az emberekkel együtt, csoportként sikerült. „Úgy örülök neki, hogy egy ilyen csapat működik ebben a kis faluban.  Ez a kitüntetés nemcsak az enyém, hanem főleg azoké az embereké, akikkel együtt dolgoztam: Baffy Lajosé, Nagy Gyurié, Badin Ádámé és a többieké, akik mellettem voltak, segítettek. Köszönöm a főkonzulátusnak, a magyar kormánynak, a magyar népnek, hogy odafigyelnek ránk” – mondta Ulman István.

2022-04-26 - Ulman István, fafaragó, kitüntetés, Magyar Arany Érdemkereszt
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.