cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. április 2., 18:23

Magyar állami kitüntetés a felvidéki magyar nemesi családok emlékének őrzéséért

A felvidéki magyar nemesi családok, különösen a Dessewffy-család emlékének megőrzése érdekében folytatott áldozatos munkája elismeréseként Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át Samuel Bruss, a Tapolyhanusfalvi Kastély és Régészeti park igazgatója.

Samuel Bruss, Tapolyhanusfalvi Kastély és Régészeti park igazgatója, Hetey Ágota, főkonzul

Samuel Bruss kutatómunkája során több tucat felvidéki magyar nemesi család történetét dolgozta fel, mentette meg az utókor számára. Az általa vezetett hanusfalvi kastélymúzeumban többszáz darabból álló gyűjtemény található Dessewffy Arisztid aradi vértanú személyes tárgyaiból.

2018-ban jelent meg könyve Az elfeledett Dessewffy-család, Topolyhanusfalvai uradalom címmel, amelyben két fejezetet szentelt a Dessewffy-család hanusfalvai ága történetének. A katalógusként is szolgáló kiadvány bemutatja a Dessewffy-kastélymúzeum kiállítási tárgyait – arcképek, fotók, bútorok és más, művészettörténeti értéket képviselő darabok –, melyek egy része partnerintézményektől vagy magángyűjteményekből származik.

Dessewffy Márta, a család margonyai ága leszármazottjának adományaként szintén több száz személyes, a család tulajdonában levő tárgy került a múzeum birtokába. A szerző azoknak a Dessewffy leszármazottaknak szentelte a kiadványt, akik 1945 és 1989 között a sok szenvedés és megpróbáltatás ellenére sem hagyták el Csehszlovákiát.

Samuel Bruss szívesen vesz részt a magyar vonatkozású programokon, ahol időnként aktív szerepet is vállal. Elkötelezetten ápolja a Dessewffy-család emlékét, rendszeresen részt vesz és támogatja Margonya település, valamint a Csemadok Kassai Városi választmánya által minden év októberében megrendezett margonyai megemlékezéseket. Mindezen tevékenységével pozitív példát mutat az ifjabb és idősebb generációknak egyaránt és jótékony módon járul hozzá a magyarok és a szlovákok közötti baráti kapcsolatok megerősítéséhez és elmélyítéséhez

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja köszöntőjében kiemelte, fontosnak tartja, hogy megmutassuk, mi békében akarunk élni.

Azt gondoltuk, hogy lassan a világjárványt magunk mögött tudhatjuk, de még aggasztóbb időket élünk. A szomszédban háború dúl. Nagyon fontosnak tartom, hogy megmutassuk, mi békében akarunk élni, egymást elismerve tudunk élni és közös történelmi múltunkat megbecsülve akarjuk építeni közös jövőnket. Számomra mindezt a három dolgot jelképezi a mai kitüntetett, Samuel Bruss személye”

- fogalmazott.

Samuel Bruss köszönőbeszédében hangsúlyozta, a múzeumban végzett munkája során megtanulta, hogy a magyarok és a szlovákok csakis egymás történelmét megismerve élhetnek és nézhetnek a jövőbe. „Meggyőződésem, ahogy ennek élő példája is vagyok, hogy csak a közvetlen megismerés útján jöhet létre nemzeteink között baráti kapcsolat. Engem szlováknak neveltek, de ugyanolyan tisztelője vagyok a magyar történelemnek és hagyományoknak.  Nekem – és azoknak is, akiket „megfertőztem” –, segítséget jelentett a tudás, hogy a szeretet a jövő eszköze” – mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.