Magasan áll a Vág és a Nyitra folyók vize, de egyelőre nincs baj

2020. október 15., 15:46
Bokor Klára

Kamocsa és Szímő polgármestereit kérdeztük, mi a vízügyi helyzet a két községben.

Lukács Imre Kamocsa polgármestere elmondta, mindkét folyón nagyon magas a vízállás, a Nyitra a kamocsai kempig felett ömlik a megáradt Vágba és már a hídnál az egész ártéri területre szétterült.

A Dunától függünk, melynek szerencsére nem magas a vízállása és el tudja nyelni a Vág árhullámát,

de megértünk már olyat is, hogy egyszerre volt magas vízállás mindkét folyón és visszafelé folyt a Vág vize egészen Szímőig” – emelte ki.

Elmondta, egyelőre nyugodtak, mert a Vág töltése betonfallal van megerősítve egészen Szímőig, bírnia kell a terhelést.

Most tervezik a vízügyesek a Nyitra folyó töltésének megerősítését is. Kamocsa erről az idén kapott értesítést, hogy Érsekújvár irányába betonfallal fogják megerősíteni a Nyitra töltéseit.

Igyekeznek a községben rendben tartani az árokrendszert és új rendszereket is kiépíteni, hogy gond nélkül elvezesse a felesleges vizet a faluból.

Bób János Szímő polgármestere is úgy tájékoztatott, a Vág vize magasan, a töltés lábánál áll, a vízügyesek szerint a vízállás még nőni fog, ahogy a vágkirályfai és a még feljebb lévő tározókból fokozatosan engedik le a vizet.

Minket igazából a belvizek kínoznak. Amikor csökkenni kezd a magas vízállás -közlekedőedények módjára - akkor jelennek meg a kertekben és az utcákon a talajvizek. 2010-ben volt a legnagyobb víz, akkor a falu egynegyede állt víz alatt”

– ecsetelte.

A község rendszeresen tisztítja az árkokat és kanálisokat, hogy ne rekedjen el sehol a víz. Ha ez mégis megesik, az önkéntes tűzoltókra mindig számíthatnak.

Kapcsolódó cikkeink