Magasabb lesz a barti templom tornya

Bokor Klára 2019. február 12., 18:00

Az évszázad szélvihara, amely 2017. július 24-én söpört végig tájainkon, a barti templomot se kímélte. A 2000 táján felújított templom tornyának déli oldaláról leszaggatta a vörösréz borítást, de a nyugati oldalt is megbontotta. A leszakadó pléhek a tetőzet cserepeiben is kárt tettek.

Neviďanský Henrich Bart plébánosa elmondta, azért tudott a torony ennyire megrongálódni, mert annak idején nem volt szakszerűen felújítva, a legtöbb helyen csupán 2 centiméteres szögekkel volt rögzítve. Mikor a szakemberek felmérték a kárt, egyértelművé vált, ezt helyreállítani nem lehet.

Ekkor a hívők és az egyháztanács úgy határozott, fogjanak bele új torony építésébe, hiszen a háború utántól visszasírják a bartiak a karcsúbb, magasabb tornyot. Tudvalévő, hogy a második világháború harcaiban megrongálódott templomok tornyát a szocializmus évei alatt szinte mindenütt alacsonyabbra építették vissza, és ez most jó alkalom, hogy a templom régi pompájában ragyogjon.  Az új torony 12 méter magas lesz a kereszttel együtt.

Képgalériánk:
a képen látható templomot 1793-ban építette Batthyány József esztergomi hercegprímás

Henrich atya még kifejtette, a beruházást előzetesen 45 ezer eurór körüli összegre becsülik. Készek a tervdokumentációk, a statikai szakvélemény, a torony lebontva, felállványozva. Ahogy kijön a jó idő kezdik is a munkát. A felújítást a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nyitrai püspöki hivatal és a község támogatja, emellett gyűjtéseket is szerveznek. 

 

0 HOZZÁSZÓLÁS