2022. október 24., 21:24

„Ma már nem barikádok mögül harcolunk, hanem csendben munkálkodva.“

A  Csemadok Nagykaposi Alapszervezete az idén is fáklyás felvonulással emlékezett meg az ´56-os eseményekről.

Nagykapos 56
Médialapozó
Fotó: Csemadok Nagykapos ASz

A megjelentek koraeste a városháza előtti Turul szobornál gyújtották meg a fáklyáikat. Csendben, a 66 évvel ezelőtt, az elnyomás ellen életüket feláldozó hős elesettekre emlékezve sétáltak végig a város egy szakaszán, érintve a református templom kertjében, alapszervezetük által állíttatott Szent István szobrot is, majd megérkezve a Magyar Ház udvarán lévő ´56-os kopjafáig.

Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella
A nagykaposi Magyar Ház udvarán

Itt Kiss Kolos ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy a vasfüggöny mögül a véres őszi napokban egykoron üzenő kicsi nép néhány hétre a legnagyobb, a legbátrabb volt mind közül.  

Majd megemlítette, hogy bár a bátor felkelők a szovjet csapatok túlerejével vívott harcokban alulmaradtak, a lánctalpak ugyan eltiporták, a megtorlás árnyékába borították a magyarok szabdságvágyát, de a lángot soha el nem oltották.

Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella
Kiss Kolos ünenpi beszéde

Kiemelte, hogy ´89-ben nem szimbolikusan emelték a lyukas zászlót a magasba. Az akkor még élt Pongrátz Gergely és az idén elvesztett Wittner Mária füle hallatára mondták ki a rendszerváltáskor, hogy Magyarország ideológiai alapjait az 1956-os  forradalom diadala adja, ami a magyarok szabadságért folyó évszázadokon át folyó küzdelme.

Rákóczi jelmondatán át Petőfi godolatával egyet értve, az est ünnepi szónoka amondó volt, hogy harcunkban, küzdelmünkben még nem állhatunk meg, mert nem szűnt meg nemzetünk huszadik századi szétszóratása.
A határ innenső oldalán mi, ebben az új világrendben is megörököltük nagyapáink küzdelmét a megmaradásért, a beolvadással szemben.

- mondta. Hangsúlyozta továbbá, hogy

ma már nem barikádok mögül harcolunk, hanem csendben munkálkodva. Gyermekeinket magyar szóra tanítjuk, neveljük. Világos döntéseink – magyar iskola, hagyománytisztelet, hit, hűség, szeretet és tisztes élet – mentén élünk, megkapva ezért mindennapi pofonjainkat.

De büszkén viseljük arcunkon a piros kéznyomot.
Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella

Szerinte állhatatosságunk, a pesti srácok bennünk máig meglévő virtusa a mi igazi fegyverünk. Ha le is vernek minket, mi újra és újra talpraállunk. Amíg ismét be nem bizonyosodik, hogy „ Az idő igaz, és eldönti, ami nem az."

Záró szavaiban arra buzdította a megjelent emlékezőket, hogy

folytassák tovább harcukat mindennapjaikban, ahogy eddig is, tartsák a sort csendben munkálkodva.

Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella

A nemzeti imánk után mindenki meggyújtott emlékmécsesével hajtott fejet a hősöknek faragott kopjafánál. Majd a Magyar Házban, a forradalom 50. évfordulójára, 2016-ban létrehozott emlékszobát járhatta be. Korabeli hanganyagokat, a forradalmi események mozgóképes archív bejátszásait lehet itt meghallgatni, megnézni. A falon lévő infopaneleken is sok hasznos információ található. Gabri Rudolf intézményvezető elmondta, hogy a forradalom felvidéki vonatkozású eseményei, tudomása szerint összefüggően egyedül ebben a szobában vannak összegyűjtve.

Ime egy részlet az egyik panelről:

Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella

majd azt is olvashattuk továbbá, hogy:

Nagykapos 56
Fotó:  Molnár Gabriella

Volt már rá példa, hogy rendhagyó történelem órákat is tartottak itt, nem csak a környékbeli gimnazisták számára. Ajánlom mindenki figyelmébe a Magyar Ház eme szegletét,  térjen be ide egy időutazásra, ha Nagykaposon jár!

Nagykapos 56
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.