2020. július 27., 18:18

Lovastábor a Bagolyvár árnyékában

Csodás környezetben, a sőregi Bagolyvár árnyékában szervezte meg legutóbbi lovastáborát Bencsik Andrea, melyen alapiskolás korú gyermekek vettek részt. Nem ez volt az idei első és nem is az utolsó program, hiszen augusztusban még kétszer rendezik meg a testre és lélekre egyaránt jótékony hatással bíró tábort.

Egy-két-há, felszállás! Lábadat átemeled

- hallatszik már messziről az instrukció.

A többi gyerek libasorban ülve vár, hogy felülhessen kedvencére. Míg várakoznak, elmesélik, ki mit tanult az egy hét során. Ferencz Tamara először vett részt a táborban, de már pár nap alatt elsajátította az ügetést és a lovon való helyes testtartást. Kolenkás Glória is hasonló élményekről számolt be. Elmondta, hogy első nap még kicsit félénk volt, aztán egyre inkább megbátorodott, és a végére ügyesen megtanult ügetni. Póczos Zsófia azt mesélte, hogy lovastúrán is részt vettek és a Bagolyvárat is megnézték.

lovas tábor

De a lovakról való gondoskodás is a program része volt. Pál Hajnalkának és Pauk Patríciának az volt a nap legjobb része, amikor megtisztíthatták a kedvencüket. 

lovas tábor

A szervezők a lovaglás mellett kézműves foglalkozásokkal is készültek a gyerekeknek. Molnár Lilinek a batikolás tetszett leginkább, melynek során egyedi pólót készíthetett. Emellett agyagoztak és növények lenyomataiból készítettek festményeket. A foglalkozásokat Mag Panni, a lovastanya nyári kisegítője tartotta. 

Zsófi megpróbáljuk őt beügettetni. Spiccedre figyelj, előrefelé nézel, a sarkad lent van, farodon ülsz, vállad kihúzod, a hátad egyenes, hasad kicsit behúzod, sarkad lefelé nézzen végig

- magyarázza fiatal lovasának Pelle Krisztina, ló-és lovas edző. Kérdésemre azt is elmondja, hogy a gyerekek között akadtak teljesen kezdők és haladók is, ehhez igazodva állították össze a programot.

lovas tábor
A kezdőknek bemutattuk a lóápolást, a nyergelést, a lovakkal való bánásmódot. Hogyan kell felszállni a lóra, mi a helyes testtartás, hogyan kell ülni, hogyan kell leszállni a lóról. A haladókat pedig abban fejlesztettük, amilyen kategóriában szeretnének tovább haladni. Voltak olyanok, akik versenyezni is szeretnének. Velük a díjugratást gyakoroltuk akadályokon át

- mondta, hozzátéve: a lovaglást mindenkinek csak ajánlani tudja, hiszen a fizikális és mentális fejlődést egyaránt elősegíti.

Nagyon jó hatással van a testtartásra, erősíti a gerincmenti izmokat, valamint a medence izmokat is, ugyanúgy, mint a lábat. Mentálisan pedig megtanítja a gyereket, hogy hogyan kell önállóan gondolkodni, önállóan gondoskodni egy állatról, önbizalmat ad a gyerekeknek, és megtanítja nekik, hogy kell egyszerre több dologra figyelni.

A lovastáborban valódi tanyasi élet várja a gyerekeket. A lovakon és pónikon kívül öt kecske és öt bárány is itt lelt otthonra. A tanya egykor a szövetkezet része volt, majd 10 éve a sőregi Szó család tulajdonába került, akik tovább vitték a hagyományokat.

2019 májusában hoztam át a Szó birtokra a lovaimat, és még abban az évben elkezdtem a táborok szervezését. Mivel már azelőtt is többen jártak hozzánk lovagolni, szerettem volna, ha a gyerekek jobban megismerik egymást. Ennek legjobb módja a táborozás volt, aminek rögtön olyan sikere lett, hogy még abban az évben másik négy követte

- mesél a kezdetekről Bencsik Andrea, szervező.

lovas tábor

Idén évszakonként több tábor is megvalósul. Általában 10 fővel foglalkoznak egyszerre, de mivel nagy az érdeklődés, legutóbb 14 gyermeket fogadtak.

A fő célom az volt, hogy a gyerekeket kimozdítsam az otthoni közegből, főleg a számítógép elől, hogy minél több időt töltsenek el a természetben, élvezzék a napsütést, élvezzék az esőt és feltöltődjenek ebben a csodás környezetben

- mondja Andrea.

A tanyán egyébként egész évben biztosítanak lovaglási lehetőséget bárki számára, aki kedvet érez hozzá. De a táborokba is bátran lehet jelentkezni. Legközelebb augusztus 3-tól 7-ig a felnőtteké, augusztus 17-től 21-ig pedig ismét a gyerekeké a főszerep.   

Megosztás
Címkék