2018. augusztus 26., 16:48

Lovasíjászat és sok minden más Lekenyén

A felső-gömöri fiatalság nemzeti azonosságtudatának és identitástudatának megerősítése, őseik életének bemutatása és a gyökereik, múltjuk megismertetése a célja a Lekenyei Lovasíjász Tábornak, amelyet immár második alkalommal rendeztek meg.

Augusztus 20. Lekenyén
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A tábor szervezője a Pro Le-Ti Polgári Társulás, melynek elnöke, Beke Beáta hangsúlyozta, a rendezvény szakmaiságát és sikerét a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület 10 éves tapasztalata garantálja, akik nomád- és lovasíjász táborokat szerveznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magy községben található honfoglalás kori régészeti és lovasíjász parkban.

„Fő célunk a lekenyei gyerekek, fiatalok magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése. A tábor közösségépítő programjai által a felső-gömöri fiatalság identitástudatát szeretnénk növelni, gyökereiket megismertetni, őseik életét bemutatni” – közölte.

Fotó:  Fábián Gergő

Az augusztus 20-26. között megrendezett tábor résztvevői egyebek mellett kipróbálhatták a lovaglást, az íjászatot, a nemezelést és a fafaragást, elsajátíthatták ezek fortélyait, de a tábor legfontosabb célja a közösségépítés volt. Jécsák László, a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület elnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a gyerekek minél hamarabb tisztában legyenek nemzeti érzésükkel, nemzeti érzelmükkel, nemzeti hovatartozásukkal. „Nagyon fontos, hogy tudtukra adjuk, őshonos népként élnek ott, ahol élnek” – húzta alá.

„Ugyanilyen fontos, hogy a csonka országból érkező gyerekek és a felvidékiek megismerkedjenek, rádöbbenjenek, hogy nem kell nekik tolmács, ha együtt beszélgetnek, hisz egy vérből, egy tőről fakadóként élik meg ezeket a pillanatokat” – tette hozzá.

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Augusztus 20. Lekenyén
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.