Losoncon romlik a helyzet, több száz fertőzöttet azonosítottak

2021. január 6., 14:01
Szvorák Emese

A Losonci járásban is romlik a járványügyi helyzet. Alexandra Pivková, polgármester közösségi oldalon közzétett információi szerint december 20-tól jelentősen megnőtt az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma, ami annak is betudható, hogy az ünnepek alatt kevesebbet teszteltek.

Fotó: SITA

A polgármester szavai szerint december 1-jétől kezdődően Losoncon 644 új pozitív esetet regisztráltak. A Losonci járásban ettől a dátumtól számítva 1268 új eset bukkant fel. A pozitív eseteket a PCR és az antigénes tesztelés során azonosították.

„Karácsony és szilveszter idején 808 megerősített Covid-19 eset fordult elő. Az elmúlt öt napban 134 új esetet rögzítettünk a Losonci járásban” - mondta Pivková, hozzátéve: felszólít minden felelősségteljes embert, hogy továbbra is tartsa be a higiéniai előírásokat, valamint a szájmaszk-távolságtartás-kézfertőtlenítés alapelveket.

A losonci válságstáb január 5-i ülésén a bölcsődék, óvodák és általános iskolák tervezett megnyitásával is foglalkozott az önkormányzat.

„Az oktatási tárca legújabb ajánlásáról tájékoztattam az oktatási létesítményeket. Eszerint újranyithatnak az intézmények, de csak azon szülők gyermekei számára, akik létfontosságú területen dolgoznak, vagy akik munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthon, így be kell járniuk a munkahelyükre. A városi válságstáb munkatársai egyeztettek a losonci székhelyű regionális közegészségügyi hivatallal, mely javasolja, hogy a bölcsődékbe, óvodákba és az alapiskolák alsó tagozataira való belépés előtt le kell tesztelni az alkalmazottakat és a szülőket” - pontosította a polgármester, hozzátéve: az elkövetkező napokban az önkormányzat feltérképezi, hogy az említett feltételek mellett a szülők továbbra is érdeklődést mutatnak-e az oktatási létesítmények megnyitása iránt.

Az oktatási tárca terve szerint január 18-tól megnyithatnánk az óvodákat, és újraindulhatna az oktatás az alapiskolák alsó tagozatán, illetve a speciális iskolákban. Az alapiskolák felső tagozata és a középiskolák valószínűleg január 25-től nyitnak újra azzal a feltétellel, hogy letesztelik a tanulókat és az alkalmazottakat”

- zárta szavait Pivková.