lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. december 4., 19:40

Libalakoma a motollásoknál

A hétvégén a gömörsídi Motolla Közösségi Házban az Egy év falun című pályázat keretében hagyományos ételeket készítettek hagyományos módon. Libát sütöttek kemencében és molnárkalácsot sparhelton. A közösségi ház nyári átadása után a kézművesek igyekeznek élettel teli otthont varázsolni új székhelyükből, ezért rendszeresen tartanak különböző foglalkozásokat, rendezvényeket.

Libalakoma
Fotó: Motolla Kézműves Baráti Kör/FB

Szombat délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a Motolla Házban. A „motollások” megpucolták a libát és a kacsát, a kemencét pedig felfűtötték. A szárnyasoknak nagyjából 3 órára van szükségük, hogy omlósra süljenek a fatüzelésű kemencében. Addig az asszonyok a konyhában elkészítették a molnárkalácsot és a köretet – a krumplilaskát és a lilakáposztát. A sült libához ezek a palócok kedvenc köretei. A laskához megfőzték a burgonyát, liszttel összekeverték és kinyújtották, majd sparhelten megsütötték. Singlár Ivett azt meséli, hogy a libasütésnek náluk is nagy hagyománya volt.

„Még a liba vérét is felhasználtuk, nem öntöttük ki. Én tartottam a kis edényt, abba engedtük ki a vérét, majd hagymás zsíron megsütöttük. Számunkra gyermekként ez nagyon nagy élmény volt” – mesélte Ivett.

Libalakoma
Fotó:  Motolla Kézműves Baráti Kör/FB

Közben készült a molnárkalács is. A tésztába olvasztott vajat, cukrot, tejet, lisztet, pici olajat, vanília cukrot és tojást tettek. Miután a tészta összeállt, és a sparheltet megfelelően felfűtötték, egy kanál tésztát helyeztek a sütővasra. Tőre Éva néni szerint az ízletes molnárkalács titka a jó minőségű liszt, és oda kell figyelni arra is, hogy a sparhelt mindig egyforma hőmérsékletű legyen.

A tagok nem csak a szakkörök és a foglalkozások miatt csatlakoztak a kézműveskörhöz, hanem a jó a közösség miatt is.

„Nagyon örülünk, hogy advent kezdetén megvalósulhatott ez az alkalom. Így, egy kicsit egymásra is odafigyelve, várjuk, hogy a fény és a szeretet beköltözzön a szívünkbe” – mondta Benko Tünde.

Libalakoma
Fotó:  Motolla Kézműves Baráti Kör/FB

A jól megérdemelt munka után mindannyian leültek az estebédhez.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.