Lezuhant egy helikopter Kelet-Szlovákiában – Hatan meghaltak

hirek.sk 2015. november 13., 14:57
NAGYMIHÁLY. Balesetet szenvedett a Nagymihályi járásban, Felsőnémeti közelében egy ukrán felségjelű helikopter. A szerencsétlenségben hat személy életét vesztette. Robert Kaliòák belügyminiszter szerint a pilóta veszélyes manővereket végzett, valószínűleg el akarta kerülni, hogy a szlovák hatóságok észleljék.

Az orosz gyártmányú helikopter roncsait 6 személlyel a fedélzetén a Nagymihályi járáshoz tartozó Kisszeretva (Stretavka) község kataszterében találták meg pénteken. A rendőrség azt a verziót is vizsgálja, hogy a gép fedélzetén embercsempészek voltak.

A Nový Èas napilap internetes portáljának információi szerint a helikopter szerdán szenvedett balesetet, röviddel azután, hogy a szlovák rendőrök észlelték azt a szlovák légtérben. A szerencsétlenséget a sűrű köd okozhatta, illetve az, hogy a helikopter alacsonyan repült. 

A Pravda.sk portál egy neve elhallgatását kérő belügyminisztériumi  forrásra hivatkozva azt írta, a gépet valószínűleg ukrán csempészek használták, cigarettát próbáltak átjuttatni vele a határon.

Robert Kaliòák belügyminiszter zsolnai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a szlovák-ukrán határon, szlovák területen lezuhant egy ukrán felségjelű helikopter. A balesetben hat személy vesztette életét – közölte a tárcavezető. 

„Szerdán éjjel észleltük, hogy egy azonosítatlan repülő jármű átlépte a szlovák határt. Ezután megkezdődött a kutatás, amit a kedvezőtlen időjárás, leginkább a sűrű köd nehezített. Ahogy ma felszállt a köd, megtaláltuk a Nagymihályi járásban az Mi2 helikopter roncsait, illetve az utasok holttestét is megtalálták” – mondta Kaliòák. „Még csak elkezdődött a nyomozás. Eddig a szerencsétlenség hat áldozatát találtuk meg” – fűzte hozzá.

A belügyminiszter szerint a pilóta nagy valószínűséggel el akarta kerülni, hogy a szlovák hatóságok, illetve a műszaki berendezések észleljék. „Veszélyes manővereket végzett. Mindezt kedvezőtlen időjárás mellett, nagyon alacsony repülési magasságban. A baleset közvetlen okát ebben a pillanatban természetesen még nem ismerjük, mindent megvizsgálunk. Ez rendkívül szomorú esemény. Láthatjuk, hogy a csempészek és az embercsempészek semmitől sem riadnak vissza, hogy át tudják lépni a határunkat” – tette hozzá.

A tárcavezető nem zárta ki, hogy az áldozatok száma még emelkedhet. „Ebben az esetben nem erősíthetjük meg, de nem is cáfolhatjuk, hogy az áldozatok embercsempészek, illetve migránsok” – hangsúlyozta.

A miniszter közlése szerint a szlovák-ukrán határon megerősítik a légvédelmet. „A légvédelem fejlesztése a keleti határunkon nem egy egyszerű döntés. Tényleg rendkívüli intézkedésről van szó, de a kor ilyen rendkívüli intézkedéseket követel. Tehát most minden eszközt, amely Szlovákia rendelkezésére áll, a légtér védelmére rendelünk” – tájékoztatott. 

A helikopter roncsait Kisszeretva településtől megközelítőleg két kilométerre találták meg. Megközelítőleg 300x300 méteres területen szóródtak szét, az Ung folyó árterületén. A gép egy nagyobb darabja egy facsoport közelében fekszik. A rendőrség teljesen lezárta a területet.

frissítve 19:12

0 HOZZÁSZÓLÁS