2021. július 27., 19:41

Lévai járás: sorra szűnnek meg postahivatalok

Amint azt a Szlovák Posta szóvivőjétől, Iveta Dorčákovától megtudtuk, az elmúlt időszakban összesen négy postahivatalt szüntettek meg a Lévai járásban; 2019 szeptemberétől Baka és Hontalmás, 2020 márciusától Ipolypásztó, 2021 áprilisától pedig Hontnádas lakosai kénytelenek településükön kívül intézni postai ügyeiket. 2021. augusztus 1-jétől a járási székhely harmadik számú postáját is bezárják.

ipolypásztói posta
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán
Gyom növi be a pásztói posta bejáratát.

A Szlovák Posta ipolypásztói kirendeltsége 2019 decemberében az ingatlan renoválása okán ideiglenesen bezárt. A felújítási munkálatok végül el sem kezdődtek. Mészáros Ottó polgármester szerint a Szlovák Posta illetékesei arra hivatkoztak, hogy az épület leromlott állapotban van, s nem felel meg erre a célra.

Erre reagálva mi felajánlottunk nekik egy 25 négyzetméteres helyiséget a községháza épületében, amiért évente mindössze jelképes 1 eurót kellett volna fizetniük. Úgy tűnt, hogy a Szlovák Posta kerületi vezetősége nyitott volt erre a megoldási javaslatra; már technikusok is voltak itt, hogy felmérjék, milyen bútorokra lesz szükség. Új talajt szerettek volna elhelyezni a helyiségben, a falu ennek a kivitelezését vállalta volna. A villanyvezetékeket kellett volna egy kicsit átrendezni, rácsokat kellett volna felszerelni az ablakokra, tehát valójában csak apróságokról volt szó. Hamarosan mégis megérkezett a levél, amiben elutasították ajánlatunkat”

– fogalmazta meg a polgármester, aki szerint a Szlovák Posta illetékesei nem a kellő korrektséggel álltak az ügy intézéséhez, s feleslegesen hitegették őket.

Az egykori postahivatal épülete azóta is elhagyatva áll; tulajdonosa, a Szlovák Posta azzal sem törődik, hogy lassan elnyelik azt a gazok. Az ingatlanhoz tartozik egy lakás is, ahol egykoron az alkalmazottak laktak.

Postahivatalunk korábban két-három települést is ellátott, jelenleg azonban a tíz kilométerre levő Ipolyszakállosra kell utaznunk, ha hozzá szeretnénk jutni a küldeményünkhöz. A nyugdíj és a számlák miatt főleg az idősebbeknek kellemetlen ez”

– mondta el Mészáros Ottó, majd hozzátette:

A postahivatal bezárása két alkalmazottat érintett. A postamesternő mellett itt dolgozott egy munkatárs, aki Ipolypásztó mellett Ipolybélen is kézbesítette a küldeményeket. Mindkettejük munkaviszonya megszűnt.”
A Szlovák Posta egy-egy kirendeltség megszüntetését rendre a korszerűsítéssel, a hatékonyság növelésével és a postai szolgáltatások minőségének javításával indokolja. Tény, hogy a Szlovák Posta közel 16 millió eurós veszteséggel zárta a 2020-as évet. Martin Ľupták, az intézmény főigazgatója hangsúlyozza, hogy a postai szolgáltatások továbbra is elérhetőek, csak más formában.
ipolypásztói posta
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.