2020. március 5., 15:58

Létünket jelző ereklyés zászlótartót állítanak fel Gombaszögön

Száz évvel a szégyenletes trianoni békediktátum aláírása után is itt vagyunk a Felvidéken, összetartunk és bízunk abban, hogy lesz jövőnk a szülőföldünkön – hirdeti majd a Gombaszögi Nyári Tábor területén a gyászos centenárium alkalmából felállítandó ereklyés zászlótartó emlékmű, rajta a felvidéki lobogónkkal.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A nyaranta megrendezendő tábor főszervezője, a Sine Metu Polgári Társulás egy 50 literes fémkapszulában gyűjti össze a több mint félezer hazai magyarlakta településről május közepéig hozzá lezárt kis zacskókban küldendő földet, amit a nemzeti összetartozás éve alkalmából, a csatlakozók névsorával együtt az emlékmű üreges talapzatában helyeznek el.

A példaértékű esemény alkalmából március 5-én a komáromi Médiaházban tartott közös sajtótájékoztatót Orosz Örs, a Sine Metu PT elnöke és további tagja, Sánta Norbert, valamint az ügy sikeréért szintén lelkesen munkálkodó Máté Károly, a Hagyomány-Történelem Gömörben Polgár Társulás elnöke, aki e tömörülés további három tagjával együtt érkezett a Duna-parti városba.

Orosz Örs elmondta: a nemzeti összetartozást erősítő emlékmű-állítás ötlete már egy éve érlelődik bennük, de azt korábban nem akarták választási kampánycélra felhasználni, hogy senki se élhessen vissza az érzékeny témával.

A Gombaszögi Nyári Tábor mindig is a magyar fiatalok összetartozásáról, a kohézióról és a közösségi élményeinkről szólt. Ezért a trianoni döntésre való emlékezésen túl fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy száz év elteltével is még majdnem félmillióan vagyunk azok, akik magyarként kitartottunk a Felvidéken“

- hangsúlyozta.

Létünket jelző ereklyés zászlótartót állítanak fel Gombaszögön
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Aztán a hányatott sorsú, selmecbányai Honvéd-szoborról beszélt, amelyet Tóth Árpád költő édesapja, Tóth András debreceni szobrászművész készített, s azt 1899-ben állították fel. Miután lebontották, a várudvar egyik sarkában hevert, majd 2002-ben ismét felállították a várudvaron. A gombaszögi táborszervezők Miklós László környezetvédelmi ex-miniszter közbenjárásával, Selmecbánya polgármesterétől ajándékba kapták e szobor 16 tonnás talapzatát, amely részei eddig a város különböző közterületein kallódtak. A nehéz kőtömbök átszállítása után azokat új funkcióval vértezik fel, s június 4-ig ereklyés zászlótartóvá változtatják.

„A kulturális emlékezet ezen újabb manifesztációjával gazdagítjuk a gombaszögi völgyet, amely jelképezi majd közösségünk „repedéseit“ és egységét is. A hányatott sorsú emlékmű magában viseli történelmünket, ám az ifjú önkéntes aktivisták közreműködésének köszönhetően jövőbe mutató üzenete is lesz: vagyunk, összetartunk, közösséget vállalunk egymás iránt, és bízunk abban, hogy lesz jövőnk a szülőföldünkön” – emelte ki a Sine Metu PT elnöke. Hozzátette: hasonló üzenettel bírnak a további tábori jelek, az 1977 óta minden táborban felállítandó emlékoszlopok is.

Sánta Norbert a magyarlakta felvidéki településen élőket arra kérte, hogy mindenhonnan – május derekáig – postai úton az irodai címükre (Duna rakpart 12., 945 01 Komárom) küldjenek, vagy személyesen vigyenek be egy maréknyi földet, amelyeket kapszulában helyeznek el a feladóik névsorával együtt.

„Ezzel is az összetartozásunkat erősítjük, s a táborba bárhonnan érkezők még jobban otthon érezhetik majd magukat Gombaszögön“  – fejtette ki. Megjegyezte: eddig hozzávetőleg 400 felvidéki helység fiataljai szoktak Gombaszögön táborozni.

A településükről származó föld beküldőit egy-egy szombati programokra szóló ingyenes tiszteletjeggyel jutalmazzák, s ahonnan nem kapnak földet, oda azért személyesen mennek majd el.

Létünket jelző ereklyés zászlótartót állítanak fel Gombaszögön
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azt is megtudtuk, hogy a hozzávetőleg 3 méter magas emlékmű és 8 méteres zászlórúd árbocára a Csenkey Baranta tagjai által saját kezűleg megvarrt felvidéki lobogó kerül.

Máté Károly arról beszélt, hogy az általa irányított, gömöri mezőgazdászokat felkaroló Hagyomány-Történelem Gömörben Polgár Társulás eredeti terve szerint egy trianoni emlékoszlopot akart felállítani, de miután egyeztettek Orosz Örsékkel, inkább közös emlékművet emelnek. Bár az emlékmű a centenárium napjáig elkészül, de csak június 6-án, szombaton tartják a kultúrműsorral egybekötött megemlékezést, amelyen a környező falvakból érkező kórusok is fellépnek. Az egész napos rendezvényre 500-600 érdeklődőt várnak.

Mivel a nehéz kőtömbök szállítása és újbóli felállítása, valamint a hiányzó elem újragyártása pénzbe kerül, ezért a kezdeményezők ezúton is közadakozásra kérik fel a jó szándékú embereket. A közel 10 ezer eurós összköltség kétharmada már megvan, a a gömöri társulásnak és a Tárnok Péter vezette M2M Kft-nek köszönhetően. További szükséges anyagiakat pedig a Sine Metu PT várja az alábbi számlaszámon: SK49 5200 0000 0000 1734 7721. További információkkal pedig a 00421-907-087996 telefonszámon szolgálnak.

+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!