2023. december 2., 13:53

Lengyel emléknapok az Ipoly mentén

2023 novemberében Nagycsalomján megemlékeztek a második világháború során az Ipoly mentére menekült lengyel katonákról.

lengyel menekültek
emlékezők
Fotó: Nagycsalomja község honlapja

Az Ipoly mentén rendszeresen megemlékeznek azokról a lengyel katonákról, akiket – nem ritkán családjukkal együtt – a második világháború idején az Ipoly völgyében 21 laktanyában helyeztek el. Legutóbb, 2023 tavaszán az Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület szervezte meg a Menekültek útja nevű szolidaritási emlékakciót, amelynek keretében történelmi, kulturális, túra- és sporteseményeket szerveztek az Ipoly folyó mindkét oldalán, elsősorban az érintett településeken és a kapcsolódó helyszíneken (Balassagyarmat, Dejtár, Drégelypalánk, Ipolybalog, Ipolybél, Ipolyhídvég, Ipolypásztó, Ipolyság, Ipolyszalka, Ipolytarnóc, Kalonda, Kóvár, Letkés, Nagycsalomja, Szob, Tesmag, Vámosmikola).

Nagycsalomja község jelentős számú lengyel menekültnek adott otthont. A falu temetőjében nyugszik Andrzej Paruch is, akinek sírját a helyiek a mai napig gondozzák.

Tizenöt évvel ezelőtt kezdtünk a régióban komolyabban gondolkodni a lengyel–magyar barátság megerősítésének módjáról, valamint dolgozni azon, hogy a menekültek befogadásának eseménye ne merüljön feledésbe. Számos kiváló lengyel hazafit láttunk már vendégül, így Andrzej Przewožnik történészt, Jan Ciechanowski államtitkárt és Jan Stolarski zászlós tábori tolmácsot; konferenciákat, emléknapokat, könyvbemutatókat és filmvetítéseket szerveztünk”

– olvasható a község honlapján.

A Lengyel emléknapok az Ipoly mentén elnevezésű novemberi megemlékezésen mutatták be Grzegorz Łubczyk diplomata és újságíró Emlékezés IV. című könyvét, amely a második világháborús lengyel menekültek magyarországi sorsáról szól. A kötetben nagycsalomjai kordokumentumok is helyet kaptak. A megjelentek megtekinthették Grzegorz Kubaszko Esterházy Jánosról szóló El nem törölt történet című filmjét, majd beszélgethettek a rendezővel is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.