Lelepleztetett – Áll már Štúr szobra Párkányban

Bokor Klára 2019. május 12., 20:39

Tiltakoztunk, nem akartuk, mégis áll. A Matica slovenská szélsőséges helyi szervezete szembement a lakosok akaratával, s ezzel végképp kimutatta, célja a magyarok és szlovákok közti feszültségkeltés.

Több mint tíz busszal érkeztek a meghívottak május 12-én Szlovákia minden tájáról - lengtek a szlovák, a Matica és a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt zászlói. Több százan vettek részt az ünnepségen. A vendégek között a Matica vezetői mellett ott ült Ivan Gašparovič volt köztársasági elnök, Vladislav Kulikov, a pozsonyi orosz nagykövetség kultúrattaséja, Jaroslav Paška, Ján Kečkés és Milan Uhrík parlamenti képviselők, de Štefan Harabin is ott volt a közönség soraiban. 

A Matica slovenská első alelnöke Marek Hanuska beszédében azt emelte ki, milyen demokrata volt Štúr, ezért szomorú, hogy egyesek ellenzik a szobrát Párkányban.

A Kétnyelvű Szlovákia Mozgalom tagjai Mózes Szabolcs, Orosz Örs, Bokor Réka, Szabó Máté a szoboravatás napján elmentek Ugrócra, Štúr szülőfalujába, hogy egy kis performanszban mutassanak rá arra, hogy erőszakkal senkinek sem lehet a nevét elvenni.

Az ott forgatott videóból kiderül, a zayugróciak is ragaszkodtak a saját nevükhöz, nem nagyon szerettek volna más nevet felvenni, még Štúrét se. Az avatóünnepség alatt tiltakozásképpen a Mária Valéria hídon két molinó függött: „Megalázták Štúrt azzal, hogy egy olyan magyar városkát neveztek el róla, melyet soha nem látott, s nevét nem egy büszke szlovák város viseli. Most pedig visszaéltek nevével másodszor is“, és

„Párkány nem egyenlő Štúr/ovo/“ -val.

Képgalériánk:

Már ezen az avató ünnepségen bejelentették, jövőre, Ľudovít Štúr születésének évfordulójára nagy szabású rendezvényt terveznek ide, ahová várják a nemzetébresztő tisztelőit egész Szlovákiából.

0 HOZZÁSZÓLÁS