2021. szeptember 20., 07:28

Lehullt a lepel a Pajta Titkokról

A szőgyéni Pajta Titkok a majd´ két évtizede életre hívott Pajta Fesztivál folytatása, amely a folklórra alapoz.

szőgyéni tájház
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
A szőgyéni tájház udvara

A helyi csoportokon kívül a szervezők megszólítanak táncegyütteseket, dalos csoportokat, színjátszókat és olyan együtteseket, amelyek az esti órákban koncertet tudnak adni. Ezen felül népi játékokkal színesítik a műsort.

A Pajta Titkok szervezői Szarka Andrea, az alapiskola igazgatója és Melecsky Beáta a helyi televízió szerkesztője.

Melecsky Beáta és Szarka Andrea
Fotó:  Bokor Klára
Melecsky Beáta és Szarka Andrea
Pár éve Beával kitaláltuk azt, hogy valamelyik környező falu csatlakozzon be a Pajta Titkokba. Az idén Kisújfalut céloztuk meg. Jó ötlet is volt, mert Kisújfalu jeles példával tud szolgálni közösségünknek. Három fellépő csoportot hoztak és 13 olyan árust, akik helyi finomságokat, és kézműves termékeket árulnak. Ők rendszeresen foglalkoznak a népi hagyományokkal, régi mesterségeket művelnek és példásan összetartanak. Meg is látszik az eredménye. Kalákában tudják képviselni a falujukat, példát adva más települések lakóinak is”

– mondta el Andrea.

Népzenészek
A Gereben zenekar a Sendergővel jött, de megtalálták egymást Alt Istvánnal, a Varjos zenekar tagjával. Beigazolódott a vélekedés, hogy ha pár népzenész véletlenül összetalálkozik, olyan bulit csapnak, hogy még a nehezebb járásúak is táncra perdülnek

Melecsky Beáta hozzátette, a Pajta Fesztivál már az alapításkor megelőzte saját korát, hiszen az elsők között voltak, akik ilyesmit szerveztek.

„Folklórral kínálni az embereket a mai világban nem egyszerű dolog. Van, amikor felkapják, és van, hogy hullámvölgybe kerül iránta az érdeklődés. Ez a rendezvény itt, Szőgyénben túléli ezeket. Éltünk már meg zsúfolásig teli udvart, de gyérebb látogatottságot is. A tájház udvara egyébként kedvenc helye a helyieknek, kinyit egy letűnt világot, ezen kívül zárt nagy udvara biztonságos a kisgyermekek számára” – fejtette ki Bea.

szőgyéni tájház
Fotó:  Bokor Klára
Fényképkiállítás

A tájházhoz tartozik az érsekújvári Thain János Múzeum kihelyezett részlege is. Svajcer Edina, a tájház és múzeum vezetője a tájház falára fűzött fényképkiállításra invitálta a látogatókat.

Az ötlet a Szőgyén történelme képekben csoportból indult, a falu első írásos említésének 865. évfordulójához kapcsolódóan. Utca- és életképek, a falu örvendetes és szomorúbb eseményei láthatók itt az 1800-as évek végétől a 20. század közepéig. A kiállítást Laczkó Gábor gyűjtéséből állítottam össze, nyomtatásukat is ő kivitelezte”

– árulta el a tájházvezető.

szőgyéni tájház
A Sendergő néptáncegyüttes néhány tagja

A műsor hangszersimogatóval kezdődött, ahol az Alt házaspár foglalkozott a gyerekekkel, kis mondókákon keresztül ismertetve meg velük a régi hangszereket, Vidu, vagyis Szalma Nikoletta Erre varrjál gombot! könyvét mutatta be. Először szerepelt a Pajta Titkokon a Sendergő néptáncegyüttes Ipolyságról, őket a Gereben zenekar kísérte, fellépett a helyi férfi dalárda és asszonykórus, valamit Kisújfalu három csoportja. Este a RÉV zenekar és Tóth Máté slágereire szórakozhatott a közönség.

pajta-6-copy
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!