2020. április 30., 11:10

Légzésfigyelőkkel gazdagodott a komáromi kórház szülészete

Az újszülöttek alattomos ellensége a bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál-szindróma. Mivel az esélyét növelő tényezők közé tartoznak a szervi jellegű alvás-ébrenlét szabályozási problémák is, ezért az sok esetben megelőzhető a korszerű légzésfigyelő készülékekkel. A Kereszteződés – Križovatka Alapítvány öt ilyen műszert ajándékozott az Agel Slovakia csoporthoz tartozó komáromi kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályának.

Médialapozó
Fotó: Agel Rt.

A BabySense típusú légzésfigyelő készülék a maga nemében világviszonylatban az első műszernek számít. Az eddigi három évtizedes léte során többféle korszerűsítésen esett át annak érdekében, hogy manapság is megfeleljen az igényes klinikai elvárásoknak. Az Állami Gyógyszerellenőrő Intézet (ŠÚKL) nyilvántartásában egészségügyi segédeszközként szerepel. A komáromi szülészeten egészségügyi ellátásban részesülő újszülöttek szülei megnyugodhatnak: ott már minden babának tudnak biztosítani Baby Sense II-es típusú légzésfigyelő készüléket – tájékoztatta portálunkat Martina Pavliková, az Agel Slovakia Rt. szóvivője.

A légzésfigyelők segítik a légzési elégtelenségek korai felismerését. Ha ugyanis a baba légzése több mint 20 másodpercre leáll, vagy ha a légzési frekvenciája percenként 10 légzés alá csökken, akkor a készülék vészjelző hang- és fényjelzéseket ad ki. A légzésfigyeő tehát nem a légzőszervi problémák kialakulását gátolja meg, hanem figyelmeztet az előfordulásukra, s ekképp jó eséllyel megóvhatja a gyerekek életét“ - hívta fel a figyelmet a készülék jelentőségére Ingrid Moravcová doktornő, a komáromi kórház neonatológiai osztályának főorvosa

Mivel a szülészetről hazatérő anyukák közül többen odahaza is használnák a légzésfigyelőt, nekik a Kereszteződés-Križovatka Alapítvány ilyen készülékeket otthonra is tud kölcsönözni.

„Nagyra becsüljük az alapítvánnyal történő többéves együttműködésünket, aminek köszönhetően a szülészetünkön világra jött gyerekeknek nyugodt alvást biztosíthatunk. Elsődleges feladatunknak tartjuk az újszülöttekről való minőségi gondoskodást“ - szögezte le Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója.

A bölcsőhalál (angolul: Sudden Infant Death Syndrome; SIDS) a baba nagyjából egyéves koráig előforduló váratlan, előzmények nélküli elhalálozását jelenti, amelynél utólagos vizsgálatok se tudják felderíteni a pontos okot. Ennél fogva a pontos mechanizmusát és lefolyását nem ismerik. A legkritikusabb időszak a statisztikák szerint a baba 2 és 4 hónapos kora között van.

A csecsemőhalál esélyét növelő faktorok a következők:

 • Alvás-ébrenlét szabályozási problémák szervi alapon. Az ilyen babáknál az agyban a légzésért felelős központ fejletlenebb.

 • Hason vagy oldalt fekvő (alvó) baba.

 • Dohányzás és drog hatásai. Ide tartozik a babapasszív dohányzása és a terhes, illetve szoptató anya dohányzása, valamint az ő alkohol- és drog fogyasztása, amely hat a magzatra.

 • Túlöltöztetés.

 • Puha matrac léte vagy a baba takaróba illetve paplanba csavarása.

 • A baba együtt alvása a szülőkkel. Számos esetben az éjszaka véletlenül betakart vagy agyonnyomott babáknál ha nincs külsérelmi nyom, akkor utólag a bölcsőhalálhoz sorolják az elhalálozás okát. Az együtt alváskor előfordulhat, hogy a gyermek a helyzetből adódóan túl sok a szülő által kilélegzett és koncentrálódott szén-dioxidot lélegez be.

 • Szülési tényezők. Iker- és koraszülés, valamint alacsony szülési súly.

 • Túl fiatal vagy idős anya.

 • Szociális tényezők. Ellátottsági problémák szegénység vagy hanyagság miatt.

 • Nem megfelelő szobahőmérséklet.

 • Ismeretlen genetikai tényezők vagy testi elváltozások.

 • A családban korábbi bölcsőhalál eset.

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!