2021. május 15., 16:57

Legyen minél több hely, ahol Esterházy Jánosra és az ő életpéldájára emlékezhetünk

Esterházy János emlékoszlopot avattak ma Szímőn, a Helytállás napján. Esterházy János 79 évvel ezelőtt ezen a napon utasította el a Szlovák Parlamentben az istentelen és embertelen zsidó-deportálási törvény megszavazását.

szimo-esterhazy-oszlop.jpg
Fotó: Bokor Klára
Kantár Éva és Bób János leleplezik az emlékművet

A megemlékezés a helyi római katolikus templomban kezdődött, ahol Siekel István plébános atya mutatott be szentmisét Esterházy János boldoggá avatásáért. A hívek egy gyönyörű új imádságot is elimádkoztak Esterházy közbenjárásáért járvány idején.

Az emlékoszlop a templom előtti téren került elhelyezésre.

Kezdeményezője a Csemadok helyi szervezete volt. Kantár Éva, elnök köszönetet mondott az emlékmű elkészítéséért Salgó Tibornak, az udvardi Csemadok elnökének, Nagy Ferencnek és Gulicska Róbertnek a felállításért , valamint a községnek és az egyházközségnek a munkálatok segítéséért. 

Esterházy - Szímő
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepi beszédet Istenes József építész, Esterházy János tisztelője tartotta.

Ha minél többen lesznek olyan magyarok, lengyelek, szlovákok és csehek, akiknek Esterházy példája befogadása nyomán jobbá, értékesebbé válik az élete, az nem csak elmélyíti bennünk az Istenünkhöz és hazánkhoz való hűséget, hanem összetartozásunkat is erősíti úgy, mintha Esterházy János ma is itt lenne közöttünk, és maga bíztatna erre bennünket

– emelte ki beszédében.

Az emlékoszlopot Kantár Éva a szímői Csemadok elnöke, Bób János polgármester leplezték le, István atya pedig áldást mondott és felszentelte az alkotást.

A megemlékezésen közreműködött a Rozmaring népdalkör.

Esterházy - Szímő
Fotó:  Bokor Klára

Kantár Éva portálunknak elmondta,

biztos abban, kellett Szímőre is Esterházy emlékmű, hogy legyen egy hely, ahol e kivételes mártírpolitikusra emlékezni lehet.

Minden módon felidézik életpéldáját, az avatóra készülve egy héten át adta a helyi televízió az Út a végtelenbe – Isten szolgája Esterházy János című filmet.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!