2021. február 25., 12:30

Legyen igazságos, regionálisan arányos a Covid-19 elleni vakcina elosztása!

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége aggodalommal figyeli a koronavírus elleni oltóanyag aránytalan regionális elosztását, ezért Fekete Irén országos elnök Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével február 25-én a Városházán megtartott közös sajtótájékoztatón ismertette az SZMPSZ és partnerszervezetei vonatkozó álláspontját.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A tájékoztatón elhangzott: a közös állásfoglalás nem valaki ellen irányul, hanem azt a célt szolgálja, hogy a pedagógusok a lakhelyüktől függetlenül egyformán juthassanak hozzá a Covid-19 elleni oltóanyaghoz, ugyanis az eddig tapasztaltak alapján aránytalanságok merültek fel annak regionális elosztása terén.

Az SZMPSZ-szel és annak partnerszervezeteivel, például a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Comenius Pedagógiai Intézettel együtt azt szorgalmazzuk, hogy ez ügyben korrekt és hatékony legyen a hozzáállás!“

– szögezte le Keszegh Béla polgármester.

Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke állásfoglalásuk elején örömmel nyugtázta, hogy a tervezettnél hamarabb elindult a pedagógusok oltása, mert „a jelenléti közösségi nevelés-oktatás hosszú távú hiánya az óvodásoknál és a tanulóknál is kedvezőtlen szellemi és testi változásokat okoz“.

Aggodalommal figyeli azonban az oltóanyag aránytalan regionális elosztását és az abból adódó méltánytalan helyzetet.

Például azzal sem értett egyet, hogy az 55 évnél ifjabb pedagógusoknak az oltásért korábban a megyeszékhelyekre kellett utazniuk, ám egyes járási központok (pl.: Liptósztentmiklós, Alsókubín) kivételt élveztek, miközben a déli városokban működő oltóközpontok a teljes felkészültségük ellenére is csak később kaptak vakcinát.

Majd kijelentette, hogy jelenleg az oktatás terén az 55 évnél idősebb pedagógusok oltása számít kulcskérdésnek, és számukra ismét csak a megyeszékhelyeken elérhető az oltóanyag. Ekképp az érintettek oltáshoz és a Covid-19 elleni védettséghez való hozzáférése aránytalanná vált.

Ellentmondás alakult ki a szakemberek által hangsúlyozott, mobilitás csökkentését célzó fő járványfékező szabály és annak gyakorlati betartása között. Például a bordó zónában élő idősebb komáromi pedagógusoknak az oltásukért a fekete zónába tartozó Nyitrára vagy Besztercebányára kell utazniuk, s ott az egészségüket fokozottan veszélyeztetve akár egy-két órát is várakoznak.

Legyen igazságos, regionálisan arányos a Covid-19 elleni vakcina elosztása!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

„Jogos az igény, hogy egy adott korosztályban az egészsége megőrzése érdekében minden pedagógus egyforma hozzáférési lehetőséget kapjon – szakmai szervezetként csak ezt tartjuk elfogadhatónak“ – szögezte le az SZMPSZ elnöke.

Hozzátette: a szakszervezetek azon álláspontját is támogatják, amely szerint az oktatási intézmények nem pedagógus alkalmazottait is a tervezettnél hamarabb kell beoltani, hiszen a konyhák, étkezdék dolgozói és a műszaki személyzethez tartozók úgyszintén naponta ki vannak téve a okozott fertőzésveszélynek, s járványügyi szempontból az ő védelmük is teljesen indokolt az óvodák, iskolák zavartalan működése érdekében.

Az SZMPSZ az egészségügyi minisztériumot arra kéri, hogy a déli régiókban is mielőbb biztosítson megfelelő mennyiségű oltóanyagot. „Ragaszkodunk ahhoz: biztosítsák a regionális igazságosság elvét, hogy a déli régiókban dolgozó pedagógusok se legyenek másodrangú szereplői a folyamatnak...“

Keszegh Béla az elhangzottakhoz hozzátette: ez nem csak a magyar pedagógusok ügye, hiszen ez idő tájt a déli régiók idősebb szlovák pedagógusainak is máshová kell utazgatniuk, ami nem csak egészséget veszélyeztető, hanem időrabló folyamat is.

A vakcinahiánnyal szembesülő, ám az oltásra időben és alaposan felkészült déli oltóközpontok is igazságtalannak tartják az aránytalan regionális elosztást, Aminek következtében heteken át nincs mivel beoltaniuk az érdeklődőket. A polgármester úgy véli, hogy az egészségügyi tárcának mielőbb közzé kellene tennie az oltóanyag régiónkénti elosztására vonatkozó számokat.

Legyen átlátható és arányos az oltási program! Most nem csak a Komáromi járás magyar és szlovák pedagógusai érdekében emelünk szót...“

– hangoztatta.

Legyen igazságos, regionálisan arányos a Covid-19 elleni vakcina elosztása!
A média képviselői a sajtótájékoztatón
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Arra is felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy bár a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal Nagyharcsás városrészben szerdán 19 órakor feloldotta a vesztegzárat, s a katonák eltávoztak, de az iskolákban nem kell tartani az onnak érkező gyerekek fertőzöttségétől.

A romatelep 223 lakosa ugyanis PCR tesztelésen esett át, s a kiszűrt 8 pozitív személy továbbra is karanténban marad. Az adott helyszínen a jövőben újabb antigénes mintavételekre kerül majd sor.

Fekete Iréntől megtudtuk, hogy eléggé elöregedő a hazai pedagógustársadalom, s az oltás iránt a már többféle betegséggel küszködő, 55 év feletti pedagógusok az ifjabb kollégáiknál is nagyobb hajlandóságot mutatnak. Akik valamilyen okból nem oltat(hat)ják be magukat, azok a tantermi oktatásban csak akkor vehetnek részt, ha hétnaponta elmennek antigénes szűrésre.

Majd megemlítette, hogy az oltás szükségszerűségét egy online felvilágosító előadás-sorozattal is hangsúlyozzák, amely keretében jeles szakemberek szólalnak meg, növelve az oltás iránti bizamat.

Sajnálatosnak tartja, hogy a szövetségük munkatársai az oltási programban más pedagógusokhoz hasonlóan nem részesülnek előnyben, pedig folyamatosan személyesen is találkoznak az oktatást végző kollégáikkal.

Megjegyzem: ahogy több külföldi kollégájuktól eltérően a hazai újságírók sem, pedig a helyszíni tudósítások, sajtótájékoztatók alatt szintén könnyen megfertőződhetnek...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.