2023. július 2., 16:06

Legendás összetartás - iparista találkozó Muzslán

Az országos találkozót a Kassai Iparisták Párkányi Klubja szervezte a muzslai kultúrházban. Vendégül látták szinte mindegyik működő iparista klub tagjait.

iparistak-muzsla-1.jpg
1. A találkozó legidősebb résztvevője Tóth Béla Ipolysági születésű komáromi lakos, ő 1955-ben érettségizett a kassai ipariban. A találkozót köszöntötte Farkas Iván, Muzsla polgármestere, Nyitra megyei képviselő, valamint Bolya Szabolcs Nyitra megyei képviselő.
Fotó: Bokor Klára

Az iparisták összetartása legendás. De mi az, ami 70 év távlatából is összeköti a kassai iparistákat? Ezt tudakoltuk a helyszínen.

A párkányi Chovany Lászlóval, az érsekújvári Kővágó Tamással és a helyi szervezővel Farkas Antal, Tóni bácsival beszélgetünk.

Ők mindhárman szinte az összes találkozón részt vettek. Elmondják, a kassai ipariba összejöttek a magyar diákok az egész Felvidékről – sokszor hat párhuzamos osztály is működött - s olyan barátságok szövődtek, amik egy életen át kitartanak.

Sokat voltak együtt, hiszen diákszálláson laktak, csak karácsonykor, a tavaszi szünetben és az év végén mehettek haza, néha végig állták a vonatutat Pozsonyig. Őket még olyan tanárok tanították, akik 1922-23-24-ben érettségiztek az iskolán és a háború után mint tanárok tértek vissza.

Iparisták Muzsla
Fotó:  Bokor Klára

Abban mindhárman egyetértettek, szívvel tanítottak, értettek a gépekhez, a magyar sorsról pedig a szemtanúk őszinteségével tudtak beszélni, hiszen sokan közülük megjárták a frontot, a munkatáborokat, átélték a kitelepítést, a reszlovakizációt. A diákok itták minden szavukat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a diákok érezték, tanáraikkal egy sorsközösségbe tartoznak.

Ma is az ipariból élek, gépeket tervezek, kivitelezek. Sokszor eszembe jut Pavlanszky bácsi, aki a vagyonelkobzások idején azzal adta át műhelyét az iparinak, hogy az ő felügyelete mellett gyakorolhatnak ott a diákok. Szinte simogatta a gépeket és erre tanított minket is. Ő mindig eszembe jut, ha letakart esztergapadot látok”

– emlékezett Kővágó úr. Bizony, bólogatnak beszélgetőtársai, nagyon jól felkészítette őket az iskola a gyakorlati életre is, a legtöbb cseh gyár is kassai iparistát keresett, sőt a brünni főiskolára még egy hármassal is felvételi nélkül mehetett az, aki a kassai ipariban végzett.

Megemlítik azt is, hogy kevés, de csinos lány járt az ipariba és hogy voltak akár 30 év körüli osztálytársaik is, akiknek tanulmányait kettétörte a háború, de visszatértek az osztálypadokba.

Albert Sándor
Fotó:  Bokor Klára

Albert Sándor, ezer szállal kötődik az iparihoz. Az ismert professzor, a Selye János Egyetem első rektora annak idején szintén iparista volt, majd harminc évet tanított az iskolán, hét évig volt igazgatója. A találkozón ötödik könyvét mutatta be AZ IPARI Merre tovább? címmel.

„Az iparisták megérdemlik, hogy mindig megkapják az új híreket az iskoláról. Amit ebben kis könyvecsében leírtam az iparisták szemszögéből kicsit szomorú, mert a vezetőség megváltoztatta az iskola nevét, eltűnt a brand, az iparista márkanév, lecsökkent az iskola létszáma. Jó hír viszont, hogy alakulnak az iparista klubok, nemrégiben Nagykaposon és Királyhelmecen, Vágselyén most van indulóban" - emelte ki a szerző.

Iparisták Muzsla
Fotó:  Bokor Klára

Mészáros Béla szervező elmondta 80-an gyűltek össze Muzslán. Albert Sándor könyvbemutatója után a helyi templomban adtak hálát a megélt évekért, a vacsora után pedig beszélgettek, idézték emlékeiket a késő éjszakai órákig.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.