2022. szeptember 12., 18:52

Lecsópartyt tartottak a kosúti szociális otthon lakói KÉPEKKEL

Mosolygósan és pozitív hozzáállással lehet csak dolgozni a Nemeskosúti Szociális Otthonban. A Nagyszombat megye által fenntartott intézmény idén is megtartotta nyílt napját, amelyre megérkeztek a bentlakó gondozottak hozzátartozói.

Kosúti szociális otthon
Galéria
+9 kép a galériában
Jókedvűen a hagyományos lecsópartyn a kosúti szociális otthonban
Fotó: Szomolai Andrea

Hagyományos lecsópartynak hívják a Nemeskosúti Szociális Otthonban azt a rendezvényt, amikor a hozzátartozók egy nyílt nap keretén belül meglátogatják a bentlakó hozzátartozóikat. A rendezvényen tombola, zsákbamacska, élőzene, táncmulatság és a gondozottak munkáiból összerakott kiállítás várta az érdeklődőket.

Beke Zoltán igazgató nevetve elárulta, talán nem hagyományos egy ilyen rendezvényhez a lecsó, mint étel, de az őszi betakarításokat és a lakók igényeit figyelembe véve, maradtak a lecsófőzésnél.

A találkozót először 2016-ban szervezték meg, az otthon előző igazgatóságának vezetése alatt.

„Nagyon jól bevált, hogy ilyenkor a lakók és a hozzátartozóik tudnak találkozni, ezért ezt a tradíciót megtartottuk. A lakók is nagyon szeretik, mert sokan nem találnak más lehetőséget a hozzátartozójukkal való találkozásra. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt két év kihagyásunk volt, amikor nem valósult meg a rendezvény” – tette hozzá Beke Zoltán.

A Nagyszombat megye által fenntartott szociális otthonban hatvankilenc lakó van. A szociális törvény alapján az ötös, hatos besorolásban lévő lakókat vehetik fel, van speciális intézményük is, ide az alzheimeres és súlyosabb betegségekben szenvedő lakók érkeznek. Az intézet vegyes-, többgenerációs intézmény, az egész megyét le tudják fedni. Beke Zoltán elmondta, a dolgozók közül leginkább a terapeutákra, ápolókra van szükségük, nővéreket nem nagyon tudnak találni. Jelenleg 14 egészségügyi alkalmazottuk és 6 terapeutájuk van, de szeretnék a számukat növelni.

„Itt mosolygósnak és emberségesnek kell maradni. A lakóink egészségügyi állapotán nagyon sokat segít, ha azt látják, hogy az alkalmazottak és a vezetőség is mosolyog, meghallgatja a panaszaikat. Én például gyakran lejárok az alkalmazottak és a lakók közé. A lakókat ugyanis nagyon felbuzdítja, ha érdeklődünk felőlük. Így nem süllyednek letargiába”

– tette hozzá Beke Zoltán.

A rendezvény megnyitóján Zdenka Mačicová, Kosút polgármestere, Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere, Nagyszombat megye képviselő-jelöltje és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is jelen volt.

Kosúti szociális otthon
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.