2022. február 9., 07:32

Látogassák meg az alsósztregovai Madách-kastélyt!

Az alsósztregovai Madách-kastély dolgozói egy felhívással fordulnak a tágabb régió oktatási intézményeihez, amelyben arra biztatják a pedagógusokat és a tanulókat, látogassák meg a települést. Nem csupán a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma égisze alá tartozó Madách-kastélyba invitálnak, hanem a helyi wellness és termálfürdő használatának lehetőségeiről is tájékoztatást nyújtanak.

Madách-kastély
Médialapozó
Fotó: Madách-kastély

Madách Imre műve, Az ember tragédiája vitathatatlanul a világirodalom egyik legnagyobb alkotása, s mint ilyen, a magyar irodalom legreprezentatívabb műve. Közel ötven nyelvre fordították le, idegen nyelvű kiadásai meghaladják a kétszázat, Európa minden országában játszották. A kastély felújítása és az állandó kiállítás majd‘ 200 évvel Madách születése után méltó emléket állít életének és művének. A kastélyban látható irodalomtörténeti kiállítás tizenegy teremben állít emléket Madách Imre életének és világhírű művének, Az ember tragédiájának.

A kiállítás első egysége történeti hűségre és korhangulatra törekedve, enteriőrök sorában mutatja be azt a tárgyi és szellemi világot (lakókörnyezetet, családi, baráti társaságot), amely a Tragédia íróját körbevette. A második egység művészi hatással, élményszerűen idézi fel Az ember tragédiája korszerű, a XXI. században is megrázóan érvényes, modern mondanivalóját. A kiállítás folytatása a folyosó galérián: a Tragédiát bemutató egységből kilépve balra egy lépcső vezet le az alagsori szintre, ahol a hangulatos bolthajtátos termekben látogatóközpont található, múzeumpedagógiai foglalkozással, egy kis színpaddal, konferenciateremmel. A lépcső falán felnagyítva Kaján Tibor grafikus két modern karikatúrája jelzi, hogy ez egy másik világ, a látogatót új élmények várják“

– részletezik, majd így folytatják: „A folyosó jobb oldalán végighúzódik Zichy Mihály híres, Az ember tragédiájához készített hatalmas illusztrációsorozata. Egy falmezőn a hasonlóan híres és fontos, a modern grafika eszközeivel bemutatott képsorozat látható. Válogatás Kass János metszeteiből. A folyosón tekinthető meg Nagy Zoltán Pozsonyban élő grafikus Hódolat Madách előtt című grafikai sorozata is. A felújított parkban több interaktív tábla és kirakó található, játszótér, kertházikó színpaddal és a park végén, egy kis dombon látható a Madách-síremlék is, rajta Rigele Alajos, pozsonyi szobrászművész 1936-ban elhelyezett ég felé nyújtozó, 3,5 méteres Ádám-szobra.“

A múzeum irodalmi órákra is lehetőséget kínál, ahol a diákok különböző szerepjátékban, különböző kosztümökben játszhatják el Az ember tragédiáját.

Lehetőségük nyílik élményszerűen átélni akár Ádám, Éva, az Úr, Lucifer, a fáraó, Miltiádész, Kepler és számos más szerepét. Feladatlapok, munkafüzetek és rejtvények bevonásával múzeumpedagógiai foglalkozásokat is biztosítanak. Ezeket csoportos vagy egyéni vetélkedő formájában is lehet használni.

A múzeum hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között tart nyitva (az utolsó belépés 16 órakor történik). Alsósztregován, a Hotel Aquatermal területén termálfürdő és wellness-központ is üzemel, ahol a vendégeket három fedett és hat kültéri medencével, szaunával, pezsgőfürdővel és tepidáriummal várják.

A ma már a Nagykürtösi járáshoz tartozó település emlékházának fenntartója 2003 januárjától a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.
Madách-kastély
+4 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.