2022. szeptember 22., 20:40

Lássuk, kik a Szövetség jelöltjei a Bodrogközben!

Kassa megye Tőketerebesi járásában, a zömében magyarok lakta Bodrogköz mindkét városában állít polgármester-jelöltet a Szövetség, ezen felül 27 községben úgyszintén.

önkormányzati választás
Fotó: ma7.sk
Tiszacsernyői helyzetkép

Tiszacsernyő város idei 3 polgármesterjelöltje közül a hivatalossá vált jelöltlista értelmében a Szövetség támogatottja Palko Viktor, aki egyben az Irány/SMER szociáldemokrácia és a Kereszténydemokrata mozgalom bizalmát is élvezi. A városvezetésből alpolgármesterként vette ki a részét az elmúlt 12 évben. Palko Viktor egyben képviselő-jelöltként is indul a Szövetség színeiben.

Palko Viktor
Palko Viktor
Fotó:  Palko Viktor FB-oldala

Tipcsák Géza függetlenként, míg Baloghová Zita a Demokratikus párt színeiben, kettős minőségben indul  a szavazópolgárok bizalmáért – a városvezetői széken kívül képviselőként is megmérettetik magukat. Egyikőjük sem vállalt a múltban semmilyen  köztisztségviselői funkciót.

Az idén 3. választási ciklusa végén regnáló polgármesterasszony, Vozárik Márta az újabb négy éves ciklusra a Szövetség képviselő-jelöltjeként  pályázik. 

Tiszanyernyő önkormányzati testületében 9 képviselő volt az elmúlt időszakokban és ez a szám az elkövetkező 4 évre is érvényben marad. A jelenleg is szerepet vállalók közül csak egy személy nem jelöltette újra magát. A 9 képviselői székért összesen 38 jelölt indul október végén. 

Szövetség – Magyarok.Nemzetiségek.Régiók: 9
Név szerint: Ballók István, Kecskés Mária, Kiss Éva, Koči Pál, Mészároš Tibor, Palko Viktor, Román István, Tolvaj Aneta, Vozárik Márta
Demokratická strana: 8
Független jelölt: 6
Hlas-SD: 5
KDH: 4
SMER_SD: 3
Sme rodina: 2
Za ľudí: 1
Királyhelmeci helyzetkép

A tavalyi népszámlásási adatok szerint 7611 lakosú (72%-a magyar ) Királyhelmec második választási ciklusának végén regnáló Pataky Károly polgármester idén ősszel ismét megpályázza a városvezetői pozíciót, immár a Szövetség jelöltjeként.  Közgazdászként  több évig a járási székhelyen dolgozó közalkalmazott, mielőtt első alkalommal indult volna a polgármesteri címért, Királyhelmec város főellenéreként már az önkormányzat alkalmazottja volt. Nyolc évvel ezelőtt ebből a beosztásából indulva, 5 párt együttes támogatottjaként győzött polgármesterként.

Az akkori négy jelölt közül Pataky a sorrendben második legjobb eredményt elérő kihívója szavazatainak valamivel több, mint kétszeresét kapta. Négy évvel ezelőtt, 34,46%-os részvételi aránnyal, Királyhelmec demokratikus választási történetében első alkalommal, egyedüliként indult a városvezetői tisztségért, mint a Híd/Most jelöltje.

Pataky
Fotó:  Pataky Károly FB-oldala

Idén ősszel egyetlen kihívója a függetlenként  induló Zvolensky Gabriella,  Kassa megye kulturális intézményeként a városban működő Bodrogközi- és Ung-vidéki Közművelődési Intézet volt igazgatónője. Az önkormányzati testület 3 választási ciklusa alatt már volt képviselő, az idén az elkövetkező 4 évre függetlenként újból jelölteti magát képviselőnek is.  

Királyhelmec 1 választási körzetet alkot, amelyben összesen  11 képviselőt választanak majd meg az idei önkormányzati választásokon.

A választási bizottság által hivatalossá nyilvánított jelöltlista alapján összesen 19-en pályáztak. 

Szövetség – Magyarok.Nemzetiségek.Régiók : 11
Név szerint: Apacs Zoltán, Fedor Sándor, Furik Péter, Illés Zoltán, Máté Erzsébet, Nagy Gita, Pandy Péter, Sačko Géza, Szunyog László, Tancsák Péter, Želinský József
Za ľudí: 1
KDH: 1
Független jelölt: 2
SMER-SD: 1
OĽANO: 3
Bodrogköz falvainak helyzetképe

Bodrogköz 32 falva közül csak egyben, Pólyánban nem állított az idei önkormányzati választásokra sem polgármester - sem képviselő-jelölteket a Szövetség.

A maradék 31-ben összesen 95 képviselő-jelöltet  indítanak. Polgármester-jelöltjük  pedig 27 faluban lesz. Ezekből kilencben a Szövetség egyedüliként indítja polgármester-jelöltjeit. Vagyis a következő falvakban már biztos a győzelmük, kihívó híján: Bodrogszög, Boly, Kisgéres, Kiskövesd, Kistárkány, Nagytárkány, Szentmária, Szinyér, Zemplén.

Kopasz József, Kistárkány polgármestere szerint az, hogy e 9 településen csak egy jelölt indul,  (sok közülük a jelenleg regnáló polgármester), annak tanúbizonysága, hogy nincs nagy érdeklődés a felelősségteljes vezetői önkormányzati munka iránt. Az előző választási ciklusokra nem igazán volt jellemző hasonló helyzet. 

Falujában az eddigi 9 Szövetség-es képviselőből 7 újra jelölteti magát az ősszel, ketten függetlenként indulnak és van két új Szövetség-jelölt is, vagyis összesen 11-en versengenek a 9 képviselői pozícióért.

Lássuk, vajon a Szövetség polgármester-jelöltjei hol is versengenek majd kihívóikkal a szavazók bizalmáért! Ime: Bacska, Bári, Bély, Csarnahó, Ágcsernyő, Tiszacsernyő, Dobra, Lelesz, Perbenyik, Rad, Szolnocska, Szomotor, Őrös, Szentes, Nagygéres, Nagykövesd, Véke, Zétény.  

A maradék 5 faluban, amelyekben a Szövetség polgármester-jelöltet nem indít – Borsi, Battyán, Ladmóc, Bodrogszerdahely, Szőlőske – összesen 9 képviselő-jelölttel lesz jelen az őszi önkormányzati választásokon.  

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.