2023. szeptember 23., 07:55

Lassabban közlekedhetünk Kassa belvárosában

Kassa központjában, az Óváros városrész 27 utcájában 30 km/h-ra csökkentik a megengedett sebességet. Ezzel párhuzamosan bővül a gyalogos övezet, már nemcsak a Fő utcára, hanem több környékbeli utcába sem lehet behajtani gépkocsival.

Kassa, 30-as, sebesség, gyalogos zóna
Fotó: kosice.sk

„Az intézkedéstől azt várjuk, hogy lényegesen javul a közlekedésbiztonság, kedvezőbbek lesznek a feltételek a kerékpárosok számára, illetve csökken a tranzitforgalom. Ezzel javul a város központjában lakók és a látogatók életminősége” – közölte a városi hivatal.

A város alkalmazottai a hét folyamán helyezték a ki a közlekedési táblákat.

Kassa, 30-as, sebesség, gyalogos zóna
Fotó:  kosice.sk

A 30 km/h-ra csökkentett sebességhatár a következő, a térképen zöld kerettel jelölt utcákra vonatkozik: Kováčska, Mäsiarska, Vodná, Orlia, Štefánikova, Zbrojničná, Baštová, Alžbetina, Poštová, Vrátna, Tajovského, Timonova, Grešákova, Murgašova, Bočná, Pribinova, Rooseveltova, Čajkovského, Drevený trh, Krmanova, Puškinova, Stará Baštová, Podtatranského, Kasárenské námestie, Hradbová, Dominikánske námestie, Mojmírova.

Kassa, 30-as, sebesség, gyalogos zóna
30-as zóna Kassa belvárosában
Fotó:  kosice.sk

„A város közlekedésfejlesztési stratégiájában, amit tavaly egyhangúan fogadott el a városi képviselő-testület, javasoltuk bizonyos helyszíneken különféle szabályok bevezetését, mint az úgynevezett 30-as zónák kijelölését, lakó- és gyalogos övezetek kialakítását vagy utcák egyirányúvá tételét” – magyarázta Marcel Čop, a városi hivatal elöljárója. Hozzátette, a stratégia a lakóövezetekben is számos a 30 km/h-s sebességhatár bevezetésével. A lakótelepeken már kiválasztottak bizonyos utcákat, de az intézkedés bevezetése előtt kikérik a lakosok, illetve az érintett polgármesterek véleményét.

További utcákban jelölnek ki gyalogoszónát

A közúti forgalom csillapítása érdekében a város központjában a gyalogos övezet is növekszik.

A Fő utca mellett az alábbi utcákon, illetve azok egyes szakaszain jelölnek ki gyalogoszónát: Františkánska, Poštová, Biela, Uršulínska, Univerzitná, Alžbetina, Hrnčiarska, Mlynská, Zvonárska, Vrátna, Štúrova, Námestie Osloboditeľov. A kerékpárosok behajthatnak ebbe az övezetbe, de legfeljebb 10 km/h-val közlekedhetnek, illetve fokozott előzékenységet kell tanúsítaniuk a gyalogosokkal szemben.

Kassa, 30-as, sebesség, gyalogos zóna
Gyalogos övezet Kassa belvárosában
Fotó:  kosice.sk
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.