Laposodó járványgörbe, véletlenszerű ellenőrzések a Komáromi járásban

2021. április 22., 18:38
Nagy Miskó Ildikó

Egy hét leforgása alatt 400-ról 344-re csökkent az aktív Covid-19 fertőzöttek száma a Komáromi járásban. További jó hír, hogy a helyi kórházban jelenleg csak 11 Covid-beteget kezelnek, 2 pácienst pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Az április 21-i összesítésünk alapján a Komáromi járásban 344 aktív Covid-19 fertőzöttet tartunk számon, közülük 280 a nő (!) és csak 64 a férfi, az életkoruk pedig 0-89 év között van (vagyis kisbabák is megfertőződtek). Ezen pozitív esetek közül 186 antigénes, 158 pedig PCR mintavétel során derült ki. Ez idő tájt 11 Covid-beteg szorul kórházi ellátásra, 2 személyt pedig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni

 – tájékoztatta a Ma7.sk portált Denisa Masárová, a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (TKH – RÚVZ) igazgatója.

Mivel a húsvét előtti bevásárlási láz és a rokonlátogatások óta már bőven eltelt a kéthetes lappangási idő, arra is kváncsiak voltunk, hogy a vevőkkel teli áruházak és az ünnepi együttlétek a pozitív esetek számának növekedését eredményezték-e.

A húsvéti ünnepek óta nem emelkedett a pozitív esetek száma

– derült ki a TKH direktorának megnyugtató válaszából.

Laposodó járványgörbe, véletlenszerű ellenőrzések a Komáromi járásban
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Majd arról érdeklődtünk, hogy az előző tájékoztatásuk óta eltelt időszakban melyik szociális és oktatási intézményekben regisztráltak újabb tömeges Covid-fertőzést és melyek vannak karanténban. Korábban már megírtuk, hogy az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda április 14-én teljeskörű karanténba került.

Újabban a gútai Brünni téri magyar óvoda Erdei utcába kihelyezett részlegének 1 osztálya van házi karanténban. A továbbra is karantén-időszakát töltő, ógyallai „Fesztyben“ pedig eddig 2 alkalmazott és 4 tanuló Covid-megbetegedését vettük nyilvántartásba.

 – hangzott a válasz.

Miután az áruházak, boltok, múzeumok és különféle szolgáltatások április 19-i nyitásakor több szlovákiai városból, így Komáromból is főleg a KiK-áruházakat felelőtlenül megrohamozó, az előírt egymás közti védőtávolságot be nem tartó vásárlókat ábrázoló fotók árasztották el a Facebook közösségi oldalt, az érintett hivatal aznapi bírságolásáról is tudakolództunk.

Április 19-én egyetlen pénzbírságot sem szabtunk ki

– kaptuk előbb a rövid igazgatói választ.

Laposodó járványgörbe, véletlenszerű ellenőrzések a Komáromi járásban
Fotó: Facebook
Hétfői vásárlóözön a KiK áruháznál

Kérésünkre később Masárová bővebben is kifejtette a vonatkozó véleményét:

Honnan tudhattunk volna a KiK áruháznál történtekről? Önök azt gondolják, hogy mi a Facebooknál üldögélünk, s az ott közzétett fotók alapján végezzük az egyes helyszínek ellenőrzését? Ahelyett az előre kidolgozott ütemtervünk alapján az egész Komáromi járásban rendszeresen ellenőrizzük az üzleteket, áruházakat, szolgáltatásokat, vállalkozókat..., s minderről hetente jelentést küldünk a felettesünknek, az SZK Közegészségügyi Hivatalának.

Hangsúlyozta: jópár helyszínen már többször is ellenőrizték az időszerű járványügyi előírások betartását.

Egyébként a járványügyi előírások betartása az üzemeltetők kötelessége. Mindenütt előzetes bejelentkezés nélkül, véletlenszerűen szoktunk megjelenni – akár lakossági bejelentések alapján is. A közigazgatási eljárás során mindig az adott helyszínen, nem pedig netes fotók alapján kell megbizonyosodnunk arról, hogy valóban szabálysértés történt-e. Ha valahol a reggeli boltnyitáskor tumultus is alakult ki, később, mire odaértünk volna, akár már rendeződhetett is volna a helyzet. Az üzemeltetőkön kívül a vásárlóknak is elővigyázatosnak lenniük, hiszen közös érdekünk az egészségünk és az életünk védelme, illetve a járványhelyzet további javulása

 – zárta tájékoztatását.

Kövesse facebook oldalunkat is!