2022. október 25., 14:16

Kutyasuli Nagykaposon - magyarul is

A bodrogközi vagy Ung-vidéki gazdi ebét eddig államnyelven okították Tőketerebesen. Nem egész egy éve, hiánypótló kezdeményezésként, Nagykaposon kutyaiskola nyílt. Magyar nyelven.

kutyasuli
Fotó: Molnár Gabriella
Balogh István szakoktató saját kutyáját a kedvenc játékával tudja motiválni

Megérkezésem nem zökkentette ki ritmusukból a futballpályán önfeledten játszadozó, különböző fajtájú és nagyságú, de mint utólag megtudtam, egy év körüli kutyákat. Gazdáikkal félkörben felsorakoztak, hogy a szokatlan, kutya nélkül érkezőt személyemben üdvözöljék. Néhány gyakorlatukat figyelemmel kísérhettem, bizonyították, hogy tényleg mindannyian külön egyéniségek. Az akadályugrást gyakorolták páran. Egy kis tacskó vagy tízszer nekirugaszkodott a lécnek, folyton megtorpant, mígnem tizenegyedik alkalommal gond nélkül, sima ívben átugrotta. 

Az iskola ötlete
Két évvel ezelőtt lapunk hasábjain már olvashattak a nagykaposi Óváry Tamás Petto Largo kenneléről. Az erdélyi kopó iránt érdeklődők megjegyezhették a nevét, mint eme nemzeti kincsünk egyetlen hazai tenyésztőjét.

Elmondta, hogy a kisállat-termékboltjukba járó ebtulajdonosokkal beszélgetve vetődött fel a kutya nevelését célzó iskola nyitásának ötlete. Egy ideig hagyta érni a gondolatot, majd nekiállt szervezni és idén tavasszal sikerült beindítani a foglalkozásokat. Létrehozta a Brutus Polgári Társulást, hogy segítse a kutyák szocializációját. Kezdetben térítésmentesen vehették igénybe Nagykaposon a volt szabadtéri színpad körüli területet, majd egy új, komfortos terepre költöztek. A felszerelés költségeinek előteremtésére beadtak egy pályázatot. Első nekifutásra nem lett ugyan nyertes, de próbálkoznak tovább, illetve tavasszal majd számukra is felajánlhatjuk adónk 2%-át. Tamás azt vallja, hogy nem lehet mindent haszonszerzés céljából csinálni, ezért nem építette kereskedelmi alapokra az ötletét.

Sajnos, főleg a bérházakban tartott kutyák – érthető okokból – akár egész életüket pórázon élik le. Számukra ez büntetés, hiszen minden eb szabadságra, szaladgálásra vágyik.

Ha érzi a póráz végén a gazdit, keménykedik, a pórázról lekerülve azonban természetesen viselkedik. Tamás azt szerette volna, hogy legyen egy hely, ahová el lehet hozni ezeket a kutyákat, hogy már kölyökkoruktól társaságban legyenek, megszokják egymást és megtanulhassák a társas viselkedés szabályait, amit eleve csak csapatban tudnak elsajátítani. Eddigi tapasztalataik alapján jól működik az elgondolás, nem volt példa a kutyák közötti agresszív megnyilvánulásokra, igénylik egymás társáságát és örülnek, ha végre kifárasztják őket. A gazdi is megtanulja, mikor mire kell figyelnie, mikor és mire reagál úgy a kutyája, hogy fegyelmeznie kell.

A foglalkozások
Az eredeti terv szerint csak szocializációs foglalkozások lettek volna a kutyasuliban, de idővel ez kicsit másképp alakult. Hétvégenként együtt töltik a délelőttöket. Sokan a kezdetektől járnak, páran lemorzsolódtak időközben, de jöttek helyettük újak, így 10-12-en szoktak általában lenni egy-egy foglalkozáson.

Szombatonként tartják a szocializációs gyakorlatokat, és vasárnaponként van a feladatok komolyabb, kiképző része. Az egyik gazdi például vadászvizsgára készítette fel a kutyáját. Gondja volt, hogy az eb terepen reagált a zavaró körülményekre, ami nagy hiba a vadászaton. Az iskolában elsajátított gyakorlatoknak is köszönhetően ma már sikeresen letette vadászvizsgáját. 

A kis tacskó gazdájától megtudhattam, hogy ő is hasonló cipőben járt. Otthon, míg kutyája egyedül volt, a parancsok működtek, de amint mások is voltak a környezetében, lankadt a koncentrációja. Az iskolában a parancsok teljesítése közben szépen halad a különböző külső tényezők kiszűrésében. Az egyik négylábú a járvány alatti bezártság idején került a gazdájához.

Következetlen volt, nem tanította meg a kutyának, hogy a panelházban időnként egyedül is kell majd lennie. Most azt próbálja megtanulni az iskolában, hogy ha munkaidőben a gazda otthon hagyja, ne ugasson, míg haza nem ér. Látogatásomkor Tamás azért hozta ki első alkalommal     Cane Corso kölykét, mert ennek a fajtának kimondottan ajánlott, hogy egész kicsi korától minél hosszabb időt töltsön más kutyákkal, szokja meg őket, különben hajlamos lesz az erőfitogtatásra, és könnyen nekiugrik fajtatársainak.

kutyasuli
Fotó:  Molnár Gabriella
Óváry Tamás Canecorso kutyájával, Alízzal, aki első ízben vett részt gazdija foglalkozásain
A szakoktató
A kistárkányi Balogh István az első foglalkozások egyikére fiatal németjuhász kutyájával érkezett. Otthon már begyakorolta az alapvető parancsokat, de hiányzott neki a többi kutya és az emberek jelenléte. István kutyás határrendészként dolgozott, három éve vonult nyugdíjba.

25 éves munkakutya-kiképző szaktudását ajánlotta fel a többiek javára. Ahogy mondta, az általa tartott vasárnapi foglalkozások alapja a gazda és kutyája között már kialakult és jól működő szoros bizalmi kapcsolat. Minden egyes foglalkozáson elismétli, hogy a kiképzési, illetve az engedelmességi gyakorlatokat a kutya nem az iskolában tanulja meg. Ott csak megmutatja nekik azokat, minden kutya másképp reagál. Ezért csakis a gazdával való rendszeres otthoni gyakorlás hozza majd meg a gyümölcsét.

A gyakorlatok által meghatározott célt a kutya motiválásával érhetjük el. Általában ez egy kis jutalomfalat szokott lenni.

Főleg a munkakutyáknak fontosak a vasárnapi foglalkozások, amelyek során az őrző-védő gyakorlatokat is megtanítják, s erre épülve jöhet a nyomkeresés elsajátítása. István számára érdekes volt megtapasztalni, hogy míg a rendőrkutyák kiképzésének megvolt a tétje, a vizsga szigorú követelményeinek adott időn belül meg kellett felelni, addig itt más a gazdik motivációja. Elképzelhető, hogy idővel majd az ügyességi (agility) versenyekre is felkészítik a növendékeket, mert erre is felmerült már az igény. Ehhez azonban egy nyertes pályázat kellene az akadálypálya eszközeinek beszerzéséhez.    

Megjelent a Magyar7 2022/42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.