2021. december 14., 11:01

Kuttyomfitty Isztambulban

Az ekecsi székhelyű kétszemélyes Kuttyomfitty Társulat nem mindennapi utazáson van túl. A színtársulatot a török diaszpórába, egyenesen az Isztambuli Magyar Iskolába hívta meg az ott tevékenykedő magyarajkú szervezet. A helyi szervezet tagjai – Sert Kovács Zsuzsanna és Mert Újszegi Judit – a kisebbségi támogatásoknak köszönhetően bonyolították le a szervezést, és az ott élő magyar, illetve vegyesházasságú családok örömére játszhatott egy igazán emlékezeteset Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika.

Kuttyomfitty Társulat-Isztambul
Dobsa Mónika és Tamás
Fotó: Kuttyomfitty Társulat

Dobsa Tamás, a Kuttyomfitty Társulat férfi tagja beszélgetésünkkor örömmel számolt be az élményekről, amelyeket a török városban szereztek feleségével, Dobsa Fodor Mónikával. Egy pályázatnak köszönhetően őket hívták meg a török diaszpórában tevékenykedő szervezők a gyerekekhez, hogy eljátsszák a királykisasszony történetét. A társulásnak ugyanis egylőre csupán egy olyan színdarabja van, amelyet mozgatni tud, mégpedig az Elvarázsolt királykisasszony. Ezzel a darabbal kápráztatták el az isztambuli magyarajkú közönséget, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Kuttyomfitty Társulat-Isztambul
Az Elvarázsolt királykisasszony előadás
Fotó:  Sert Kovás Zsuzsanna

Tamás rámutatott arra a tényre, hogy általában a diaszpórában lévő iskolák nem rendelkeznek saját épülettel, rendszerint a mára már Liszt Intézet névre keresztelt helyi intézményekben székelnek, s ez érvényes az isztambuli hétvégi magyar iskolára is (ott a konzulátuson található a Liszt Intézet). Mivel Dobsáék a repülőgépre nem cipelték fel a paravánt és a hangtechnikát, ezért ezt az ottani szervezet biztosította a számukra.

"Judit a nagykövetségen dolgozik, tőle tudtuk meg, hogy körülbelül százötven családdal tartják a kapcsolatot, s az általuk szervezett rendezvényeken nagyjából hatvan fő vesz részt havonta egyszer" – magyarázta Tamás. A Kuttyomfitty Társulat előadására sokan kíváncsiak voltak, a gyerekek figyelmesen hallgatták a produkciót, sőt még bátran be is szálltak az előadásba. Volt a közönség soraiban olyan szülő, aki nem értett magyarul, de még így is jól szórakozott a darabon. 

Kuttyomfitty Társulat-Isztambul
Isztambul este
Fotó:  Kuttyomfitty Társulat

Az elmúlt évek során több külföldi előadást tudhat maga mögött a társulat: jártak már a kanadai diaszpórában, a németországiban, idén pedig még a lengyelországi magyarokat is sikerült meglátogatniuk.

Kuttyomfitty Társulat-Isztambul
Fotó:  Kuttyomfitty Társulat

Dobsáék szerint Isztambul eleinte nagyon hangos, az ottani vezetési morál pedig a közép-európaiak számára abszurdnak tekinthető. Isztambul tizenhat milliós város, rendkívül nagyok a távolságok, így a városnézés is több időt vett igénybe. "Szerencsére jutott idő a turistáskodásra is – mondja Tamás –, igyekeztünk bejárni a Hagia Szophia székesegyházat, valamint kipróbáltuk a helyi nemzeti étkeket. A baklava és a burek igazán ízletes volt, és amit mindenképpen szerettünk volna kipróbálni, az az igazi török kávé volt. Bár az biztosan nem lesz a kedvencünk" – jelentette ki Tamás.

Kuttyomfitty Társulat-Isztambul
Különféle tradicionális finomságok
Fotó:  Kuttyomfitty Társulat

Dobsáék szerint Isztambul egyik legizgalmasabb látványossága az 1664-től üzemelő fűszeres bazár, ahol akcentus nélkül beszélték a magyart az elárusítók. A macskák jelenléte pedig teljesen normális a városban. Az isztambuli lakosok nagyon segítőkészek és barátságosak voltak. Természetesen a vírushelyzetre való tekintettel a maszkviselés náluk is kötelező volt, és a repülőgépen is megkövetelték az utasoktól. Tamásékat nagyon elvarázsolták az isztambuli élmények, s remélik, hogy még lesz szerencséjük ellátogatni a török városba. Az előadásaik még karácsonyig tartanak, itthon és a határon túl is. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.