2022. október 21., 18:44

Kürt: Gazdára találtak a községi és polgármesteri díjak

Tegnap ünnepélyes testületi ülésen adtak át három Kürt Közössége díjat, valamint a három Polgármesteri díjat. A díjakat azok kapták, akik tettek a közösség felemelkedéséért, a gyermekek jövőjéért, öregbítették a község hírnevét.

kurt-dijak-1.jpg
A díjazottak
Fotó: Bokor Klára

Kürt Közössége díja egy bronzplakett, Nagy János szobrászművész alkotása, amely Lehel vezért ábrázolja kürtjével. E díjban hárman részesültek:

Sütő Zsolt, borász

Méltatásban kiemelték, neki is köszönhető a kürti borvidék országos ismertsége, autentikus borait Michelin-csillagos éttermekben is kínálják. Aktív szerepet vállal a közéletben – életre keltette a kürti kőtésfesztivált, megalapította az Aranykőtés-vándordíjat, nevéhez fűződik az Autentikus Borudvar rendezvény, de aktív szerepet vállal a Kürti Értéktár munkájában is. A most folyó templomfelújítás körül sok önkéntes feladatot végez, a szervezőmunkát szinte egészen magára vállalta.

Melecski Tibor, In memoriam

Kürt leghíresebb zenekarának, a Rajzolt figuráknak a frontembere volt, később a bor művésze. Közel tíz évig volt a kürti szőlészek és borászok szervezetének elnöke. Lerakta az autentikus borkészítés alapjait, akaratereje, makacs hite nélkül Kürt borélete, ismertsége nem tartana ott, ahol ma. Fiatalon érte a halál. Köszönet zenéjéért, dalaiért, boraiért, közösségi munkájáért és kreatív ötleteiért – emelte ki méltatója.

díjátadó Kürt
Jávorka Orsolya cserkészparancsnok köszönetet mond a díj átvétele után
Fotó:  Bokor Klára

A 22-es számú Majer István cserkészcsapat

 Az idén 30 éve megalakult csapat a hazai cserkészszövetség legnépesebb csapatainak egyike. Vezetői nem csak a helyi cserkészéletbe, de az országos mozgalmakba is bekapcsolódnak. Egyedülálló a 2016-ban megalakult Kürti Cserkészszülők Klubja, valamit az ovis cserkészet. A cserkészek jelen vannak minden községi és egyházi rendezvényen, segédkeznek, ahol csak tudnak. Bíztatják, tanítják a jövő generációját, belevésve lelkükbe, hogy van hová tartozniuk és fontos szerepet töltenek be az életben.

A Polgármesteri díjban részesülőket Téglás János polgármester méltatta.

Anyalai „Pepes” János, In memoriam

Közismert zenészcsaládba született, akkor volt boldog, ha kezébe vette brácsáját. A világhírű Pepes zenekarral vitték Kürt jó hírét szerte a világban. Őket felkeresve Agócs Gergely könyvet írt Kürti cigány- és népzene gyöngyszemei címmel, a leghíresebb énekeseket kísérték Budapesten, játszottak a Habsburg családnak, rendszeresen hivatalosak voltak Bécsbe. A legbüszkébb mégis arra volt, hogy három fiát is elindította a zenei pályán és ők olyan karriert futottak be a Pepes zenekarral, ami ritkán adatik meg egy zenész életében. A díjazott népi zenekarával sokat tett a cigányzene népszerűsítéséért.

Kaszner Tibor, In memoriam

 A helyi sportszervezet elnökeként tevékenykedett, szívén viselte a kürti futball fennmaradását. Sportszerűsége, segítőkész személyisége kedvelté tette őt a sportolók körében. A Polgármesteri díjat a helyi sportszervezetben végzett önzetlen, kitartó munkájáért ítélték neki.

A Kürti Önkéntes Tűzoltótestület

A díjat a tűzvédelem, tűzmegelőzés és a tűzoltások terén végzett 110 éves önkéntes és áldozatos munkájukért kapták.

Ünnepélyes képviselőtestületi ülés
Ünnepélyes képviselőtestületi ülés
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepélyes testületi ülésen Téglás János polgármester megköszönte a képviselőknek eddigi munkájukat, a díjátadó agapéval zárult.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.