2021. június 25., 10:23

Kürt és Gyermely tovább szélesíthetik együttműködésük kereteit

Hétfőn elkezdődött Kürt és Gyermely testvértelepülések közös Interreg pályázata – A szakmai és kulturális együttműködés a határmenti turizmus fejlesztéséért – egy focitáborral, amely csütörtökön ifjúsági és öregfiúk futballtornával folytatódott.

Interreg Kürt
Téglás János, Kürt polgármestere köszöntötte a sajtótájékoztatón megjelenteket, többek közt a focitábor résztvevőit
Fotó: Bokor Klára

Kókai Rita, Gyermely polgármestere, aki a focitábor látogatására érkezett Kürtre kifejtette, azért is jó a két település kapcsolata, mert alulról jön a szerveződés, régóta találkoznak a futballt kedvelők és a civil szervezetek, erre csak rá kellett húzni az intézményesített formát. A két falu közelsége is támogatja az élő kapcsolatot.

Interreg Kürt
Csókás Judit projektmenedzser, aki bemutatta a pályázatot, Tóth Ágnes gyermelyi rendezvényszervező projektmenedzser, Kókai Rita Gyermely polgármestere, Téglás János Kürt polgármestere és Benkó Nikoletta, a községi hivatal képviselője.
Fotó:  Bokor Klára

A projekt teljes költségvetése 58630 euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztései Alap támogatása 49836 euró. A projektpartnerek 15 százalékos önrészt biztosítanak a megvalósításhoz.

Interreg Kürt
A focitábor résztvevői a sajtótájékoztatón és az azt követő kvízjátékon.
Fotó:  Bokor Klára

A testvértelepülések pályázata tartalmazza a két önkormányzat, az iskolások, a cserkészek, az ifjúsági sportcsapatok együttműködését ugyanúgy, mint a kistermelők és borászok összefogását, hiszen ezek a kapcsolatok sok éves hagyományra tekintenek vissza. A pályázat megvalósításában részt vesz a Kürti Borút polgári társulás, ők a borturizmussal foglalkozó szakmai rendezvény megvalósításához járulnak hozzá.

A projekt keretében a két testvértelepülés cserkészei a Gyarmatpusztai Erdei Iskolában kapnak lehetőséget az együttlétre, a gyermelyi alkotótáborban a kézművesség kerül a középpontba. A most zajló kürti futballtábor pedig egy hét aktív mozgási lehetőséget biztosít a két község diákjainak elektromos kütyük nélkül. Kürtön mérik össze állóképességüket az öregfiúk is.

Interreg Kürt
A focitábor résztvevői.
Fotó:  Szulcsán Tamás

A pályázatnak mindkét település külön oldalt hozott létre a világhálón, ahová felkerülnek úgy az események, mind a fényképek. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása nagyban hozzájárul a határmenti régióban élő lakosok életszínvonalának emeléséhez, a két község és a civil szervezetek együttműködésének kiszélesítéséhez.

Interreg Kürt
Ezek a díjak várnak a legjobbakra.
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.