2019. október 19., 14:38

Kultúrával az akadályok leküzdéséért

A mozgássérült vagy más fogyatékkal élők és a többi ember között még mindig léteznek a láthatatlan falak, amelyek megnehezítik az amúgy sem könnyű sorsú emberek életét és a társadalomba való beilleszkedésüket.  Az akadályok lebontása hosszú folyamat, amelynek egyik, talán a legjobb útja egymás megismerése és az ebből fakadó elfogadás.

Kultúrával az akadályok ellen
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Dunaszerdahelyen tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Velő Polgári Társulás a Kultúrával az akadályok ellen című rendezvényt, amelynek a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ adott otthont október 18-án. Az eseményen jelen volt a főszervező polgári társulás képviseletében Jarábik Imre és Jarábik Gabriella mellett a város két alpolgármestere, A. Szabó László és Karaffa Attila, a Carissimi Nonprofit Alaptól Bauer Edit volt EU-parlamenti képviselő, a városi hivatalból Takács Tímea osztályvezető, valamint Horváth Zoltán városi képviselő.

Fotó:  Szabados Kati

A. Szabó László köszöntőjében kiemelte, hogy az önkormányzat igyekszik a városban akadálymentesíteni a környezetet, hozzáférhetővé tenni a közterületeket, épületeket, de ennél nagyobb akadályokat is le kell küzdeni.

A legtöbb buktató sajnos még mindig az emberek fejében található, elsősorban abban a szemléletmódban, ahogy a fogyatékkal élőkre tekintünk. Leginkább ugyanis azzal kellene foglalkoznunk, és arra kellene összpontosítanunk, hogy ezek az emberek ne maradjanak magukra a problémáikkal, ne szigetelődjenek el, hanem teljes értékű, teljes rangú tagjai legyenek a közösségünknek. És erre minden alkalmat meg kell teremteni számukra.

Fotó:  Szabados Kati

A rendezvényt hagyományosan összekötötték egy gyermekrajzversennyel, amelynek témája a fogyatékkal élők világának megjelenítése volt.

Fotó:  Szabados Kati

A rajzkiállítás mellett az egészségügyi segédeszközök kiállítását is megtekinthették az érdeklődők, amelyek működését a gyártók, illetve a forgalmazók be is mutatták a testi fogyatékkal élőknek. Ezen kívül az egészséges táplálkozáshoz is kaptak tanácsokat, valamint a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola diákja vérnyomást, testtömegindexet és vércukorszintet mértek.

Fotó:  Szabados Kati

A vers és a tánc mindenki lelkében csodákra képes

A kultúrműsor Petőcz Balázs szavalatával kezdődött, aki a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás tagja. A társulás táncosai a következőkben magyar néptánccal mutatkoztak be, amelyhez a Pántlika zenekar szolgáltatta a muzsikát, majd a Dance Club Danube és a Gördülő Tánccsoport táncosai is színpadra léptek, illetve gördültek.

Fotó:  Szabados Kati

A nézőteret a város alap- és középiskolásai töltötték meg, akik vastapssal jutalmazták a szereplőket. A rendezvény ünnepélyes díjkiosztással ért véget, ahol Jarábik Imre és Karaffa Attila a fellépőknek és a rajzverseny legjobbjainak adták át a díjakat.

Fotó:  Szabados Kati

Fotó:  Szabados Kati

Kultúrával az akadályok ellen
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.