2021. szeptember 4., 15:49

Kulturális örökség napjai a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum az idén is csatlakozik szeptemberben az Európai Örökség Napok rendezvénysorozathoz, s több rendezvénnyel is készül.

2021-06-14 Rozsnyói Bányászati Múzeum, Alexander-táró, átadás
Fotó: Fábián Gergely

Az Európai Örökség Napok 1985-ben indult az Európa Tanács kezdeményezésére, amelyhez az Európai Bizottság 1999-ben csatlakozott. A program célja Európa gazdagságának és kulturális sokszínűségének bemutatása az európai polgárok számára, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem, valamint a tolerancia erősítése.

A rendezvénysorozatban az Európai Kulturális Egyezményt aláíró 50 ország vesz részt, évente körülbelül 20 millió látogató keresi fel a több mint 70 ezer rendezvényt, illetve több mint 30 ezer műemléket és helyszínt, köztük néhány olyat is, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum első rendezvénye a Bányaszállítás címet viselő kiállítás megnyitása lesz, amelyre 2021. szeptember 9-én 16.00 órai kezdettel került sor a múzeum galériájában, a város főterén. A kiállítás azt mutatja be, milyen szállítóeszközöket és módszereket alkalmaztak a gömöri régió bányáiban. A kiállítási tárgyak mellett a látogatók olyan fényképeket is láthatnak a múzeum gyűjteményéből, amelyek munka közben ábrázolják a bemutatott szállítóeszközöket. Emellett egy 3D-s térkép is várja őket, amely Gömör domborzatát ismerteti, amely mindig is akadályt jelentett a nyersanyagok szállításánál. A tárlat 2021. november 21-ig lesz látható.

bánya, bányavonat, bányaszállítás
Fotó:  Rozsnyói Bányászati Múzeum

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke örömét fejezte ki, hogy a kiállítással egy újabb okot adnak a hazai és a külföldi látogatóknak arra, miért is érdemes felkeresni a Rozsnyói Bányászati Múzeumot. Hozzátette, a rozsnyói múzeum mellett a látogatók további 25 olyan rendezvény közül válogathatnak, amelyet megyei fenntartású intézmények szerveznek az Európai Örökség Napok keretében.

A rendezvénysorozathoz a Rozsnyói Bányászati Múzeum egy további rendezvénnyel is csatlakozik, ez pedig Görgey Gabriela TRANS GALACTIC című kiállítása, melynek megnyitója 2021. szeptember 21-én lesz, szintén a Bányászok terén található galériában. A megnyitó egy beszélgetéssel lesz összekötve az alkotóval.

„A Rozsnyói Bányászati Múzeum ismét érdekes kiállításokkal és rendezvényekkel készült 2021 szeptemberére. Az a célunk, hogy a rövid nyári szünet után ismét a látogatók lehető legszélesebb skáláját vonzzuk az intézményünkbe” – mondta Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója.

Rozsnyói Bányászati Múzeum, Európai Örökség Napok 2021
Fotó:  Rozsnyói Bányászati Múzeum
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!