2022. január 10., 15:36

Kulturális intézmények újranyitása – elméletben vagy gyakorlatban is?

A folyamatosan változó szlovákiai járványügyi intézkedések miatt továbbra is bizonytalan, hogy megtarthatók-e és milyen körülmények közt a nagyobb kulturális rendezvények. A hétvégi intézkedések értelmében még elméletileg maximum 50 nézővel - oltottak és a betegségen átesettek számára - lettek volna megtarthatók a kulturális rendezvények, ami ma délutánra már némileg módosult, de vannak, akik továbbra is a felső szervek hivatalos, írott útmutatására várnak – tudtuk meg néhány érintett szakembertől.

Kulturális intézmények újranyitása – elméletben vagy gyakorlatban is?
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A Komáromi Jókai Színházban e héten folynak a Don Juan című előadás próbái.

Varga Emese, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője úgy véli, hogy kevés nézőnek játszani anyagilag veszteséges lépés lenne, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Mi vasárnapig befejezzük a Don Juan-produkciónk próbáit, amit most még nem tervezünk bemutatni. Sok előadásunkat ugyanis nem érné meg kevés nézőnek játszani, a Don Juant egyebek mellett az abban szereplő több vendégművész miatt sem.

A jegyek árát pedig nem emelhetjük fel, hogy az nekünk is megérje. Ha a rendelet majd lehetővé teszi, hogy legalább félig teli nézőtér előtt játsszanak a színészek, akkor valószínűleg A Csónak, avagy előttünk a vízözön című előadásunk bekerülhet a bérletrendszerbe – azzal indíthatnánk az újranyitást. Továbbá Az örökség című stúdiódarabunkat is tovább játszhatnánk. Tehát arra várunk, hogy legalább 150 személy nézhesse meg egy-egy előadásunkat, ahogy arra korábban is sor kerülhetett” – fejtette ki a színházi szakember.

Kulturális intézmények újranyitása – elméletben vagy gyakorlatban is?
Fotó:  Egressy Béni VMK
Tavaszig tart az intézmény környékének megújítása.

Sajnos, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ életében sem hozott gyakorlati előrelépést az intézkedések részleges enyhítése.

Gazdasági szempontból nagyon ráfizetéses lenne kevés nézőnek nagyszabású rendezvényeket megtartani a több mint 600 férőhelyes nézőterünkön.

Az épületünk ugyan nyitva tart, nem tétlenkedünk, hiszen tavaszig folyamatosan megújul a környezetünk, de a közönséget ilyen kis létszámban nem tudjuk fogadni. Bár a Kiss Péntek József Kamaratermünk alkalmas könyvbemutatók, előadások... megtartására, de egyelőre azokra sincs anyagi fedezetünk. A tavalyi pénzünket már elköltöttük, s az újrainduláshoz bizonyos bevételt kellene képeznünk. Egyedül a magyar kultúra napja alkalmából szeretnénk megtartani egy kisebb rendezvényt az említett kamarateremben, majd márciustól mutatnánk be a komolyabb műsorokat, amelyek egy-két hónapos előre tervezést igényelnek. Mindig alkalmazkodunk az éppen aktuális járványügyi rendeletekhez, s közben bizakodunk a helyzet javulásában...“ – mondta el a Ma7-nek Lakatos Róbert, VMK-igazgató.

Kulturális intézmények újranyitása – elméletben vagy gyakorlatban is?
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi Tátra moziban továbbra is a hivatalos, írott útmutatásra várnak.

Jelenleg a helyi Tátra mozi is zárva tart, annak vezetősége továbbra is vár az illetékesek írásbeli útmutatására.

Délelőtt tartottunk gyűlést, de mivel még írott hivatalos rendeletet nem kaptunk, nem tudunk dönteni a mozink újranyitásának időpontjáról.

Sajnos, Szlovákiában ez így működik, sokszor nincs összehangolva az elmélet a gyakorlattal... Mi 160 fős nézőtérrel rendelkezünk, ami inkább a premierek alatt szokott megtelni. Korábban is volt úgy, hogy kevesebb nézőnek vetítettünk. Akkor azonban negatív teszteredménnyel is beengedhettük az érdeklődőket, amit most nem tehetnénk. Még várakozó állásponton vagyunk, hiszen nálunk gyorsan módosulnak a különféle rendeletek...“ – nyilatkozta portálunknak Ryšavý Boldizsár, komáromi mozitulajdonos.

Az időközben megszületett változások értelmében az „ alacsony kockázatú (?) rendezvények legfeljebb 100 résztvevővel vagy a kapacitás 50 százalékával megtarthatók, a közepes kockázati szintűek (?) legfeljebb 25 százalékos kapacitással”. Ezt a kabinet hétfői ülésén hagyta jóvá az országos tiszti főorvos javaslatai alapján. Kérdés, hogy az újabb enyhítéssel majd hány hazai kulturális intézmény tud-akar élni, s az újranyitásukra a gyakorlatban mikor kerül sor...
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.