2021. július 1., 20:15

Kulturális és turisztikai fejlesztés zajlik Csallóköz és Szigetköz között

A győri székhelyű Arrabona EGTC és a dunaszerdahelyi Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség július 1-jén, a dunaszerdahelyi Thermalparkban tartotta közös projektzáró rendezvényét és sajtótájékoztatóját. A közös együttműködésben megvalósuló pályázat célkitűzése a Szigetköz-Csallóköz határon átnyúló turisztikai desztináció népszerűsítése volt. Ezt követte a projekt által megrendezett Cultractive nap, amely megannyi programot kínált a Thermalpark látogatóinak.

Dsz-Győr-interregprojekt
Fotó: Reczai Lilla

A CultacrossM+ projekt keretében egy új dimenzióval bővült a két szervezet (Arrabona EGTC és a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség) közti együttműködés, mivel a korábbi kulturális együttműködésen túl, egy régiós turisztikai fejlesztés is kezdetét vette. A két város közös munkája nem újdonság, hiszen már korábban sikeresen megvalósították a Cultacross projekt mentén a határon átnyúló infrastruktúrafejlesztést Győrben és Dunaszerdahelyen egyaránt. Nem utolsó sorban a régió kulturális örökségeinek, értékeinek, helyszíneinek jobb kihasználása, a városok kulturális repertoárjának színesítése érdekében az Arrabona EGTC koordinálásával egy turisztikai online platform is létrejött – www.cultractive.eu címmel.

Dsz-Győr-Interreg projekt
Fotó:  Reczai Lilla
Balról jobbra: Koller Ingrid, Németh Tamás Zoltán és Somogyi Gábor
,A határon túli turisztikai szolgáltatók megszólításával egy jobb és eredményesebb együttműködés jött létre. Ezért is a jó kapcsolat az idegenforgalmi szövetséggel, amelyet szeretnénk a továbbiakban is fenntartani és még inkább kiépíteni

– mondta el Németh Tamás Zoltán, az Arrabona EGTC igazgatója.

Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója a lehetőségek tárházát látja a közös projektben, de szerinte nagy kihívást jelent a kedvező források megtalálása is.

Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán elmondta, hogy örül a személyes találkozásnak, s bízik a további tervek megvalósításában és a közös együttműködés sikereiben.

Dsz-Győr-Interreg projekt
Fotó:  Reczai Lilla
Herke Zoltán előadása

Az Interreg Szlovákia-Magyarország Kisprojekt Alap pályázati projekt legfontosabb célkitűzése az eddigi eredmények további fejlesztése, a régió közös népszerűsítése volt. Herke Zoltán fejlesztési vezető a projekt bemutatása során elmondta, hogy a partnereknek sikerült több akciót és tevékenységet megvalósítani a projekt futamideje alatt. Az említett oldal széleskörű online felületeken történő népszerűsítése, valamint a webhelyen elérhető túrák és helyi látványosságok bővítése külső szakemberek bevonásával történt.

Dsz-Győr-Interreg projekt
Fotó:  Reczai Lilla
Hájos Zoltán és Somogyi Gábor
Mind a szigetközi és mind a csallóközi területre 10-10 darab tematikus túraútvonalat dolgoztunk ki, kerékpáros és vízi útvonalak kijelölésével, leírásával, valamint egyedi (történelmi, kulturális, népművészeti) tématerületekre összpontosítva. A programok között volt a Duna-menti ligeterdők gyalogtúrája és a Dióspatony kerékpáron elnevezésű rendezvény, valamint a Tematikus médianap, amelynek keretében bemutattuk a Szigetköz-Csallóköz térség főbb turisztikai attrakcióit – a turisztikai ágazatra fókuszáló média képviselők számára

– számolt be Herke Zoltán.

Ezenfelül két promóciós kisfilm is készült a régió természeti és kulturális értékeinek bemutatásával (aktív turizmus és úgynevezett city break tematikákon keresztül). A projekt költségvetése 50 000€.

Dsz-Győr-Interreg projekt
Fotó:  Reczai Lilla
Meghívott vendégek

A projektbemutató sajtótájékoztató után a Thermalpark nyárnyitó ünnepségét tartották meg a parkban található tó partján. Egész nap színes programokkal várták az érdeklődőket, többek között fellépett a somorjai Varkocs zenekar és Kovács Ákos díszjoké.

Dsz-Győr-Interreg projekt
Fotó:  Reczai Lilla
A somorjai Varkocs zenekar

A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta. A projekt neve: Kulturális és aktív turisztikai termék információs és kommunikációs fejlesztése, SKHU/WETA/1901/4.1/101

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!