Kultúra és gasztronómia a XXIX. Zempléni Fesztiválon

2020. július 4., 16:02
Zsebik Ildikó

Augusztus 14-e és 23-a között, tíz napon át a kultúra szerelmesei újra együtt tölthetik a művészetek ünnepét Tokaj-hegyalja és Zemplén legszebb helyszínein! Összesen 19 magyarországi településen, illetve Kassán tartanak rendezvényt a Zempléni Fesztivál szervezői. Az észak-magyarországi régió legnagyobb nyári rendezvénysorozata ezúttal is kulturális, turisztikai, valamint bor- és gasztronómiai élményeket kínál látogatóinak.

20 zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei koncertek, színházi-, táncos- és jazz estek, kirándulások, kiállítások várják a közönséget.

A résztvevő települések egyúttal megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat is.

A magyar művészeti élet kiválóságai mellett évről-évre számos külföldi vendégművész is fellép, ugyanakkor a látogatók megismerkedhetnek  Zemplén turisztikai kínálataival, remek éttermekben megkóstolhatják a táj jellegzetes ételeit, borait.

A Fesztiválhoz szervesen kapcsolódik a tokaji bor. A legkülönbözőbb érdeklődésű családok, társaságok, a kicsiktől az idősebbekig mindenki megtalálhatja az őt érdeklő programot.

A teljesség igénye nélkül nézzük, mit kínálnak a szervezők idén! Az első napon most is Sárospatakon hallható a komolyzenei nyitókoncert, műsoron Beethoven és Dvořák művekkel, de lesz egy meseprogram, illetve a Kollmann Gábor Quintet koncertje. Egy nappal később hallható Marczi Mariann zongoraestje, valamint Tóth Vera ingyenes koncertje Sátoraljaújhelyen.

zempleni.fesztival-spatak-var-w.jpg

Augusztus 16-án az illúzió mesterei, Hajnóczy Soma és Nagy Molnár Dávid Las Vegas, Dubai vagy Párizs után ezúttal Tokaj közönségét fogják előadásukkal elvarázsolni. Másnap Mácsai Pál Széphalmon Örkény egyperceseiből olvas majd fel 100 percben.

A Paulay Ede Színház egy nappal az államünnep előtt mutatja be Tokajban a Leszállás Párizsban című darabot, ugyancsak augusztus 19-én látható az István, a király rockopera koncertváltozata, olyan ismert énekesek előadásában, mint Feke Pál, Dolhai Attila, Serbán Attila, Novák Péter stb. A mádi műsor egyik érdekessége pedig Bereményi Géza vetítéssel kombinált felolvasóestje lesz.

Augusztus 22-én –a tavalyi nagy sikerű koncertje után– Rúzsa Magdi ismét visszatér a tokaji Fesztiválkatlan színpadára, hogy ezúttal is felejthetetlen élményt nyújtson hallgatóinak.

A szervezők nem titkolt favoritja a friss Kossuth-díjas Várjon Dénes is.

Kövesse facebook oldalunkat is!