Különleges buszmegálló épült Csábon

2021. június 10., 19:09
Kaszmán Zoltán

2021 májusában befejeződött a nagykürtösi járási Csáb közepén lévő gazdasági épület felújításának első része. Az újonnan lefestett ingatlan, ami a postának is otthont ad, új tetőt kapott. A gazdasági épület és a posta felújítása után a község északi részén található új, egyedi buszmegálló is elkészült.

csábi buszmegálló
Fotó: Tóth Henrik
Előtte egy régi pléh buszmegálló volt itt használatban, ami az idők során tönkrement. Ennek az új megállónak a megépítését akkor sem kell majd sajnálnunk, ha esetleg eljön az idő, amikor nem fognak buszok közlekedni, mert egy valóban gyönyörű, különleges épületnek sikerült. Minden irányból megvan a maga szépsége, akár a faluból jövünk kifelé, akár Zólyomból, akár Dacsókesziről vagy Nagykürtösről érkezünk Csábra; nem lehet nem észrevenni, nem lehet nem megcsodálni

– fogalmazta meg kérdésünkre Tóth Henrik településvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy még az idén megkezdődhet annak a multifunkciós borüzemnek a megépítése, kialakítása, amely az új buszmegállóval szemben kapna helyet:

A buszmegálló szőlő motívummal díszített falrésze pontosan a borüzem szlovákiai szinten is egyedülálló épületére fog nézni, ami kiadó szobákat, degusztációs helyiséget, konferenciatermet és egy éttermet is magába foglal majd.

A község képviselő-testülete több tervet is kézhez kapott a kivitelezés kapcsán; végül a csábi származású mérnököt, Cibuľa Józsefet bízták meg a buszmegálló létrehozásával.

Tényleg különlegeset, egy szép kinézetű, modern buszmegállót szerettünk volna alkotni, ahol akár nemzetközi buszok is megfordulhatnak. Úgy gondolom, ez sikerült is, bár ahogy mondani szokták, ízlések és pofonok…

– tette hozzá a polgármester.

A buszmegálló létrehozásának költségei, mintegy 26 ezer euró teljes egészében a falu költségvetéséből lett fedezve.

Amint arról a polgármester beszélt, atipikus objektumról lévén szó, aminek az építési formája rendhagyó volt, az építkezés elhúzódott, így a helyi lakosok kezdetben szkeptikusak voltak. Nem volt egyszerű megépíteni sem, hiszen nem előre megrendelhető elemekből lett összerakva, alapozni és formát gyártani is helyben kellett. A helyi asztalos számára is komoly kihívást jelentett a fából készült ívek elkészítése, ami a Lexannak nevezett zöld színű polikarbonát granulátum lapokat tartja. A buszmegállóra hamarosan Csáb címere és 3D-s betűkkel a község neve is felkerül, magyar és szlovák nyelven.

Kövesse facebook oldalunkat is!