2019. szeptember 30., 09:58

Krumplifesztivál Perbenyikben

Harmadik alkalommal tartottak krumplifesztivált a Királyhelmeccel szomszédos településen, Perbenyikben. A fesztivál szervezője a falu önkormányzata, társszervezője pedig a Mailáth kastélyban működő szakközépiskola volt, a rendezvényt támogatta Kassa Megye Önkormányzata, illetve a Szlovák Kormány.

elfogalva.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A fesztivál ezúttal is a kastély mögötti zöldterületen zajlott, a színpadon egymást váltották a fellépők, a KemenceBarátok sütöttek-főztek, az árusok pedig portékáikat népszerűsítették. Népünnepély volt a javából, amely az idő haladtával egyre több és több embert vonzott.

Elsőként a KemenceBarátokhoz igyekeztünk, amelynek tagjai a legkülönbözőbb országrészekből érkeztek: Zalából, Fejérből, Pest megyéből.

A végére már az autóknak is alig jutott hely.
Fotó: Zsebik Ildikó
A végére már az autóknak is alig jutott hely.

Összesen 26-an szorgoskodtak a kemencék közelében, ebből tizenegyen helyiek. Az utóbbiak vezetője immár 10 esztendeje Pásztor Imre.

A jókedvű férfiak elmondták, évente egy alkalommal országos találkozót tartanak, idén ennek helyszíne Nádudvar volt, ahol mintegy 500 ember gyűlt össze. Vannak közöttük a magyarországiakon és a felvidékieken kívül Erdélyből és Morvaországból is. Önszerveződéssel alakultak. Az interneten tartják egymással a kapcsolatot, és bárkit szívesen fogadnak, aki rendelkezik saját kemencével. Kezdetben családias légkör jellemezte találkozásaikat, ma már egy nagy baráti közösséget alkotnak. Az országos szintű találkozón túl 4-5 alkalommal – egy-egy rendezvény apropóján – szűkebb körben is együtt főznek.

KemenceBarátok
Fotó: Zsebik Ildikó
KemenceBarátok

Arra a kérdésre, hogy most mi minden készül konyhájukban, elmondták, hogy a kürtőskalácstól a kenyérlángosig, a pásztortarhonyától a gulyásig és a brassói aprópecsenyéig sok minden.

Már pénteken megérkeztek, azóta folytak az előkészületek, hogy vasárnapra már csak a sütés legyen hátra. A krumplifesztivál tiszteletére most minden ételbe került burgonya. Biztosak benne, hogy nem dolgoznak hiába, előbb-utóbb mindent sikerül eladniuk.

Senki sem maradt éhen
Fotó: Zsebik Ildikó
Senki sem maradt éhen

Elmondták még, hogy imádnak jókat enni, a pálinkát sem vetik meg, és családtagjaik is legtöbbször aktív részt vállalnak a házastárs hobbijában.

Ezt követően a szakközépiskola igazgatónőjét Sakáč Silviát szólítottuk meg, aki a rendezvény legfőbb feladatának azt tartotta, hogy hangsúlyozzák és elmélyítsék vidékünk mezőgazdasági jellegét. A főzőversenybe diákjaik is beneveztek, krumplis kelt tésztát, tepertős pogácsát, kürtős kalácsot és palacsintát készítettek, és valamennyiben ott volt a burgonya. Reggel 7 órától dolgoztak, és kíváncsian várták az eredményhirdetést.

a Nosztalgia csoport
Fotó: Zsebik Ildikó
a Nosztalgia csoport

A zsűri tagja volt Pásztor Imre, aki foglalkozását illetően kemenceépítő, egy magyarországi szakács kollégája, valamint a járás egyik képviselője.

Végül a település polgármesterétől, Fedor Ernő úrtól megtudtuk, hogy ez a nap egyúttal a falu napja is, lakosaikat is alaposan megvendégelték.

Színpadon a Desperado
Fotó: Zsebik Ildikó
Színpadon a Desperado

elfogalva.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék