2019. július 25., 18:17

Közösségformálás két keréken

Azt mondja egy bibliai eredetű közmondás: senki sem próféta saját hazájában. Nos, van benne valami, hiszen rajtam kívül is vannak bőven olyanok, akik bár a régióban élik mindennapi életüket, mégsem ismernek minden települést, minden természeti és kulturális kincset. Valószínűleg ez is szerepet játszott a mátyóci görögkatolikusok elhatározásában, amikor papjuk, Kecskés Barnabás vezetésével úgy döntöttek: kerékpárra pattannak, és megnézik Ung-vidék természeti és ember alkotta értékeit.

az-uton2.jpg
Médialapozó
Fotó: Kusnyír Melinda

Nem egész napos túrákról van szó, hiszen nem kell messzire kerekezniük, s általában a kevésbé forró órákban indulnak. Első alkalommal, július 12-én  a Latorca partjára vezetett az útjuk. Csoportjuk legfiatalabb tagja harmadikos kisdiák volt, a legidősebb 50 és 60 év közötti lehetett. A 16 ember nemcsak együtt sportolt, de a Latorca nevet viselő vendéglőben közösen egy vacsorát is elfogyasztott.

Kilenc nappal később Szirénfalva lett a kiszemelt település. Három cél vezérelte őket: egyrészt megtekintették a nemrégiben újjáépített templomot, másrészt átgyalogoltak az Ung-vidéket a Bodrogközzel összekötő lengőhídon, illetve körbejárták azt a mesterséges tavat, amelynek vízszintje fokozatosan csökken.

A Latorca partján
Fotó: Kusnyír Melinda
A Latorca partján

Ezzel a sorozatnak még korán sincs vége, bár a közös ötletelés még nem szült konkrét eredményt: merre induljanak legközelebb. Minden esetre többen az Ung folyó partját ajánlották, bár a kárpátaljai túrának is vannak támogatói.

 

az-uton2.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék