cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 15., 19:32

Közösen az Ipolyért

A Wichmann Tamás kenuvilágbajnok által 2013-ban alapított Duna–Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében, Gaal Gergely miniszteri biztos irányításával 2022. augusztus 11-e és 14-e között valósult meg A nagy Ipoly-takarítás elnevezésű rendezvény.

Ipoly
Ipoly-tisztítás
Fotó: Német Zsolt

A nagy Ipoly-takarítás célja az Ipoly folyó megtisztítása önkéntesek bevonásával az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól. A kezdeményezés továbbá lehetőséget adott az egyedülálló természeti és épített környezet, az Ipoly és a környező települések különleges világának megismerésére is.

A környezetvédelmi megmozduláshoz a szervezők biztosították a szükséges eszközöket, hajókat, továbbá gondoskodtak az önkéntesek napközbeni élelméről, ellátásáról is.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke Ipolyvisk polgármester asszonyával, Antal Nyustin Ágnessel és a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal szállt hajóba, hogy megtisztítsák a folyó egy szakaszát.

Az alacsony vízállás miatt ugyan kevesebb a hordalék, de épp emiatt kerültek felszínre súlyosabb szemétdarabok: gumiabroncsok, gyerekülés, kannák, zsákok. A vízállás ugyanakkor korlátozta is kicsit az előrehaladást, de meggátolni nem tudott. A táj meseszép, az akció pedig tökéletes a közösségépítésre”

– fogalmazta meg közösségi oldalán az alispán.

Az Ipolyvarbó/Őrhalom és Tótgyarmat/Balassagyarmat közti szakaszon tevékenykedők több alkalommal is elakadtak a folyóra boruló fák között; a bussai polgármester, Végh Zoltán és csapata láncfűrészt használva sietett az önkéntesek segítségére. Itt összesen 20 köbméter szemetet gyűjtöttek, míg a folyó teljes szakaszán 60 köbméternyi hulladékot zsákoltak be.

Azon a részen, ahol jelenleg az Őrhalmot és Ipolyvarbót összekötő Ipoly-híd épül, főleg üvegek, zsákok, mécsesek és autógumik kerültek elő a vízből. Az alacsony vízállás egyetlen pozitívuma az volt, hogy a tavaly nem látható hulladékot ezúttal már össze tudták szedni.

A tótgyarmati/balassagyarmati szakaszon rengeteg üvegpalackot szedtek ki a folyóból, de – a túravezető Szmandray Benedek irányításával – gumiabroncsot, televízió-készüléket és jégkásagépet is kihalásztak. A Jégmadár Látogatóközpont közelében is sok hulladékot gyűjtöttek össze, egy csapat a Tesmag és Ipolyhídvég között húzódó Somos Tanösvényen gyűjtötte a szemetet, ahol egy építési hulladékokat és különböző autóalkatrészeket is magába foglaló illegális szemétlerakatot is beazonosítottak.

Amint azt a rendezvény fővédnöke, Pánczél Károly országgyűlési képviselő megfogalmazta, A nagy Ipoly-takarítás során a folyót 170 kilométer hosszan több száz önkéntes tisztította meg vízen és vízparton egyaránt. Magyarországi részről tizenkettő, szlovákiai oldalról pedig harminchárom település kapcsolódott be a kezdeményezésbe.

A nagy Ipoly-takarítás augusztus 14-én az ipolyviski templomkertben ért véget. A zárórendezvény kulturális programjában, a délelőtti szentmisét követően a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely lépett fel.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.