2019. április 26., 19:20

Közös ünnepi testületi ülés – díjkiosztással

A 28. Komáromi Napok nyitórendezvényén, Észak- és Dél-Komárom képviselő-testületének április 26-án a Tiszti Pavilon dísztermében megtartott közös ünnepi ülésén adták át az idei díszpolgári, Pro Urbe és Polgármesteri díjakat, illetve a Komárom városért emlékérmeket az arra leginkább méltónak tartott magánszemélyeknek és szervezeteknek.

városi díjak Komárom
Médialapozó
Fotó: Komáromi Városi Hivatal

Előbb Keszegh Béla, Észak-Komárom, majd Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, köztük a két országban fekvő város díszpolgárait. Hangsúlyozták az összetartozás és az egyre több téren megnyilvánuló együttműködés jelentőségét. Emlékeztettek arra, hogy április 26. a két parton fekvő, hozzávetőleg 55 ezer lakosú Komárom napja, mivel 170 évvel ezelőtt e napon kezdődött az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc sorsdöntő komáromi csatája.

Az olyan hajdani erényekből, mint a bátorság, a kitartás, a jó taktikai érzék, a helytállás, az összefogás és a hazaszeretet, ma is erőt meríthetünk. Továbbra is közösen kell munkálkodnunk a fejlődő, modern, környezettudatos Komáromért, jól kiegészítve egymást, mert az életünk közös“

– hangzott el.

Komáromi díjazottak

Először a dél-komáromi kitüntetések átadására került sor. Dél-Komárom díszpolgára lett Stubendek László, Észak-Komárom előző polgármestere, aki városvezetőként és a Csemadok komáromi alapszervezetének elnökeként is éveken át sokat tett az „egy város két országban“ - tudat erősítéséért. A túlparti jutalmazottak közül a felvidéki magyarok is jól ismerik Medveczky Szabolcs karnagyot és Sztaracsek Ádámot, a Jánoska Cukrászda tulajdonosát, akinek a Komáromi kisleány nevű kreációja tavaly elnyerte a Magyarország tortája megtisztelő címet.

Fotó: Komáromi Városi Hivatal

Észak-Komárom díszpolgárává vált a város és közössége hírnevének öregbítése terén elért jelentős tevékenységéért Koltay Gábor Balázs-Béla díjas filmrendező, Érdemes művész, aki Dél-Komáromnak is díszpolgára. Tavaly kezdte el a Komáromról szóló 4 részes dokumentumfilmje forgatását, amely a római kortól napjainkig mutatja be Komárom fejlődését, örökíti meg fontos pillanatait. Különös érzékkel mutat rá Komárom északi és déli részének azon kapcsolódási pontjaira, értékeire és alappilléreire, amire a város a jövőben építhet.

A kultúrában és a közéletben kifejtett sokéves, példamutató tevékenységéért posztumusz Pro Urbe – Városért díjban részesült Kiss Péntek József, aki a Jókai Napok és számos országos kulturális rendezvény szervezője, a GIMISZ diákszínjátszó csoport, továbbá az ÉS?! Színház és a Vidám Iparisták Színjátszó Köre, a VISZTA alapító rendezője volt. 1999-ben a Komáromi Jókai Színház igazgatója lett. Íróként versek, drámák szerzője, legbüszkébb pedig az Életpor című regényére volt. Álmait nem feladva, idős korában szerzett diplomát. Tanár lett, hittel, szeretettel tanított irodalmat az Ipari Középiskolában, egészen a haláláig. 2014-től városi képviselőként is segítette a helyi közösséget. Díját szeretett párja, Zsuzsája vette át.

Fotó: Komáromi Városi Hivatal

Keszegh István matematika-fizika szakos tanárnak, a Selye János Gimnázium volt igazgatójának az oktatásban és a közéletben kifejtett sokéves, példamutató tevékenységéért ítélte oda a Pro Urbe-díjat az önkormányzat. Pár nappal azután, hogy értesült a jó hírről, váratlanul elhunyt. A tehetséggondozás terén is kimagasló érdemei voltak. Például az egyik diákja a tokiói nemzetközi matematika olimpián a szlovák válogatott legeredményesebb versenyzője lett. Komárom közéletében is hosszú éveken át tevékenykedett, 1993–2000 között állt a Csemadok komáromi helyi szervezetének élén. Munkásságát több szakmai díjjal jutalmazták, így 2003-ban a Szent Gorazd- és a Felvidéki Magyar Pedagógus-díjjal, 2011-ben pedig a Beke Manó Emlékdíjjal. Posztumusz díját Tünde lánya vette át. Munkássága előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a jelenlevők.

Akik Polgármesteri díjban részesültek 

Idén öten kaptak Polgármesteri díjat. Gustáv Škodáček, aki 2001-től a komáromi kórház sebészeti osztályának főorvosa, az egészségügyben kifejtett sokéves sikeres és önfeláldozó tevékenységéért vehette át újabb díját, két évvel ezelőtt ugyanis a Nyitra Megyei Önkormányzat elnökétől kapta meg Az év orvosa díjat.

Ferencz László mérnököt a komáromi sportélet áldozatkész támogatásáért – a komáromi röplabda fejlődésének segítéséért jutalmazták. Az építkezési vállalkozó a helyi röplabda-klub üzemeltetésével és irányításával 2012 óta másodállásban foglalkozik. Irányításával a komáromi röplabda-csapat már volt az extraliga 2. helyezettje és megnyerte a Szlovák Kupát.

Fotó: Komáromi Városi Hivatal

Laboda Róbert, a helyi Eötvös Utcai MTNY Alapiskola tanára kiváló pedagógiai és irodalmi munkásságáért, valamint a komáromi ifjúság érdekében végzett fáradhatatlan tevékenységéért kapott Polgármesteri díjat, amelyet a Tompa Mihály Napokon való részvétele miatt nem tudott személyesen átvenni. Elhangzott: ő egyidejűleg örökmozgó tornatanár és az irodalmat lázasan hirdető pedagógus. Diákjai az országos versenyeken remekelnek. Két verseskötete jelent meg, s a slam poetry műfaj egyik jól ismert képviselője. Másik kedvence a foci, s tagja volt annak a csapatnak, amely idén megnyerte a város teremfoci-bajnokságát.

A KompAkt nonprofit szervezet környezettudatos és tiszta Komáromért kifejtett önfeláldozó munkájával érdemelte ki a díjat. Célja a környezettudatos életmód népszerűsítése és egy tiszta, egészséges közösségekre épülő Komárom építése. Tagjai városszerte tájékoztató kampányokat tartanak az újrahasznosítás fontosságáról. Egy bank pályázata során 400 projekt közül került ki győztesen a kezdeményezésük, amely eredményeként létrejöhetett egy közösségi kert a Timóteus-házban. Előkészítői és szakmai koordinátorai a város 480 elnevezésű kampányának, melynek célja, hogy az emberek szelektálják a hulladékot és kevesebb szemetet termeljenek. A díjat Szegi Aranka és Hodossy Katalin vette át.

Vincze István a komáromi futballért kifejtett szakmai munkájáért és áldozatkész segítéséért részesült e díjban. A 44-szeres válogatott focista korábban a Puskás Akadémia csapatát vezette a tabella élére. Pár éve a komáromi focicsapatot segíti, s nagy szerepe van abban, hogy a komáromi labdarúgás kiemelt támogatásokat és odafigyelést kap Magyarországról. Közreműködésével a komáromi csapat meghatározó gárda lett a II. ligában, s az élvonal felé is kacsintgat.

városi díjak Komárom
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék