2021. február 10., 14:47

Közös nyilatkozat született Nagykaposon a népszámlálással kapcsolatosan

A népszámlálással kapcsolatos közös felelősségvállalás jegyében ma délelőtt Nagykaposon találkozott egymással a város polgármestere, Peter Petrikán, az alpolgármester, aki egyúttal a Híd nagykaposi alapszervezetének elnöke, Boczán Ferenc, a Nagykaposi Magyar Ház igazgatója, Gabri Rudolf, illetve az MKP helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő, Mihók Gábor.

Balról jobbra: Boczán Ferenc, Peter Petrikán, Gabri Rudolf, Mihók Gábor

Nagykapos az egyetlen szlovákiai város, ahol az utóbbi években nőtt a magukat magyarnak vallók számaránya és lélekszáma.

A korábbi népszámlálások eredményes gyakorlatára építve a találkozó résztvevői a következő közös nyilatkozatot fogalmazták meg:

A Nagykaposon élő magyarokat egyértelműen arra biztatjuk, hogy a nemzetiségre vonatkozó első kérdésénél a magyar választ jelöljék be, míg a második kérdésben a magyar választ azok válasszák, akik nyelvileg, kulturálisan vagy családi gyökereik alapján a magyar nyelvhez, a magyar közösséghez tartoznak.
A második nemzetiség kapcsán a kormányzat a pozitív diszkrimináció elvét érvényesítse, és a mindkét kérdésre bejelölt nemzetiség az adott nemzetiséghez való besorolást eredményezze.

A közös nyilatkozatot a négy jelenlévő fél saját kézjegyével látta el.

Megosztás
Címkék